Svet 8

11.10.2024.

13:15

Ogroman napad na Ruse; GUR: Happy birthday, Putine

Sajber korpus ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR) napao je mrežnu infrastrukturu Federalnog univerziteta Severnog Kavkaza, koji obučava UAV operatere, navodi Kijev post.

Izvor: Kijev post

Ogroman napad na Ruse; GUR: Happy birthday, Putine
Profimedia

Podeli:

Na tom univerzitetu se obučavaju stručnjaci za digitalnu komunikaciju, inženjeri i fizičari za potrebe ruskih oružanih snaga.

Prema izvoru GUR-a, univerzitet podržava nekoliko obrazovnih institucija u više regiona Rusije, uključujući sedam instituta.

Današnji hakerski napad oštetio je internu informacionu infrastrukturu, uništivši preko 150 terabajta neprijateljskih resursa, uključujući veb lokacije, baze podataka i skladište datoteka.

Napad je za cilj imao 11 veb lokacija, preko 7.000 radnih stanica, 135 servera i opremu za skladištenje datoteka. Pored toga, da bi se prikrila glavna akcija napada, izvršena je serija sajber napada na druge nepovezane internet resurse i sisteme za skladištenje datoteka.

"Rezultat operacije bilo je slabljenje obrazovne i naučne baze države agresora i njene sposobnosti da obučava vojne stručnjake kroz specijalne obaveštajne misije u sajber prostoru", objasnio je izvor Kijev posta iz ukrajinske obaveštajne službe, dodajući da će "GUR nastaviti da razbija sajber infrastrukturu okupatora, koja podržava terorističku vojsku Kremlja. Slava Ukrajini!"

Hakeri ukrajinskih obaveštajnih agencija sistematski su napali ruske digitalne mreže i infrastrukturu poslednjih nedelja.

U ponedeljak, 7. oktobra, sajber specijalisti GUR-a, zajedno sa aktivistima grupe "VO tim", "čestitali" su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu 72. rođendan hakovanjem državnog automatizovanog sistema Pravosuđše, koji upravlja elektronskim tokovima dokumenata za sve sudove Ruske Federacije, navode obaveštajni izvori Kijev posta.

GUR je udario i na nekoliko onlajn sajtova povezanih sa linijama snabdevanja ruske vojske, rekao je izvor GUR-a Kijev postu u petak ujutro, 4. oktobra.

Kao rezultat napada, hakeri su uspeli da se infiltriraju na veb stranice koje podržavaju rusku vojnu logističku mrežu i prikupe informacije o kretanju vojnog osoblja. Jedna od najznačajnijih meta bio je sajt okrug.ru, koji snabdeva ruske trupe raznim vrstama opreme i uniformi.

U sredu, 6. oktobra, hakeri GUR-a izveli su sajber napade na ruski bankarski sektor, kako je objavljeno u Kijev postru. Alfa banka, Otkritie banka i telekomunikacioni operater Rostelekom, koji pruža finansijsku podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, takođe su bili pogođeni sajber napadom

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: