Svet 2

11.10.2024.

12:33

Ovih pet stvari Zelenski zahteva od Evrope: Šanse - nikakve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne dozvoljava da ga uragan Milton spreči da predstavi svoj plan pobede liderima u Londonu, Parizu, Rimu i Berlinu.

Izvor: Index.hr

Ovih pet stvari Zelenski zahteva od Evrope: Šanse - nikakve
Profimedia

Podeli:

Zelenski je od juče u 36-časovnom obilasku glavnih evropskih prestonica, sa ciljem da dobije dodatnu vojnu pomoć od lidera Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije i Nemačke, kao i novog generalnog sekretara NATO.

Pošto je Ukrajina pod pritiskom ruske vojske, koja napreduje uprkos astronomskim žrtvama, Zelenski želi da obezbedi podršku zemlji uoči predstojećih predsedničkih izbora u SAD, koji bi mogli da zaoštre odnose Kijeva sa njegovim ključnim saveznikom.

Turneja dogovorena u poslednjem trenutku

Ova turneja je dogovorena u poslednjem trenutku zbog uragana Milton, koji je primorao američkog predsednika Džoa Bajdena da otkaže ovonedeljni put u Nemačku. On je u subotu trebalo da predsedava samitom Ukrajinske odbrambene kontakt grupe u američkoj bazi Ramštajn sa ciljem koordinacije vojne pomoći Kijevu – što je trebalo da bude prilika da se Zelenski na jednom mestu obrati svojim ključnim saveznicima.

Sada mora da ih obiđe jednog po jednog. Ukrajinski predsednik je počeo u Londonu, gde je premijeru Kiru Starmeru i šefu NATO Marku Ruteu predstavio svoj plan. On je rekao da njegov plan "ima za cilj stvaranje uslova za pravedan završetak rata i da Ukrajina može da pregovara samo sa jake pozicije".

Takođe je još jednom zatražio dozvolu Ukrajini da koristi donirano oružje za napade unutar Rusije, što SAD blokira.

"Pravno, to je moguće jer je Ukrajini dozvoljeno da koristi svoje oružje, ako može da pogodi ciljeve u Rusiji i ako ti ciljevi predstavljaju pretnju za Ukrajinu. Ali odluka o tome uvek zavisi od pojedinačnih saveznika", rekao je Rute.

Zelenski je juče u Parizu uputio iste molbe predsedniku Emanuelu Makronu pre nego što je završio dan u Rimu sa premijerom Đorđom Melonijem, koji snažno podržava Kijev, ali je uporan da se italijansko oružje ne može koristiti za napade unutar Rusije.

Posle jutrošnjeg doručka sa papom, Zelenski odlazi u Berlin gde će se sastati sa kancelarom Olafom Šolcom – najvećim vojnim zagovornikom Ukrajine posle SAD, koji ipak odbija da donira krstareće rakete dugog dometa Taurus iz straha da ne provocira Rusiju.

Ukrajinci tvrde da on ne pokušava da pregovara o primirju

Čim je Zelenski otišao na put, ukrajinski zvaničnici su pokušali da demantuju glasine da ukrajinski predsednik pokušava da pregovara o primirju.

"Imamo plan pobede koji ima za cilj da podstakne primenu formule mira. Ne govorimo ni o čemu drugom", rekao je za Politiko saradnik Zelenskog Dmitro Litvin.

Politiko je analizirao pet najboljih golova Zelenskog uoči turneje i ocenio šanse na skali od 1 do 5, pri čemu 1 znači skoro da nema šanse.

1. Ulazak u NATO

Određene garancije za članstvo u NATO-u u Kijevu vide kao jedini način da se spreči još jedan ruski napad. Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog, nedavno je rekao da je poziv Ukrajini da uđe u NATO deo plana pobede i pozvao saveznike da ignorišu ruske pretnje eskalacijom.

Ali neće biti lako dobiti jasan poziv u skorije vreme. Iako je NATO rekao da je Ukrajina na putu da se jednog dana pridruži, ne postoji vremenski okvir, a među skepticima oko članstva su i SAD i Nemačka.

Umesto toga, Kijev je počeo da potpisuje 20 bilateralnih sporazuma sa raznim saveznicima koji imaju za cilj stvaranje čvršćih bezbednosnih veza, ali to još uvek nisu bezbednosne garancije koje pruža članstvo u NATO.

Šanse za uspeh: 1

2. Zaštita ukrajinskog vazdušnog prostora

Praktičan potez bi bio približavanje zapadnih saveznika linijama fronta - posebno Poljske i Rumunije - da koriste svoju protivvazdušnu odbranu za obaranje ruskih dronova i projektila iznad zapadne Ukrajine.

Za sada je to problem jer su saveznici zabrinuti da ne uđu u direktan sukob sa Rusijom.

Ovo je izazvalo nezadovoljstvo u Kijevu, pošto su diplomate nagovestile da SAD koriste svoju protivvazdušnu odbranu da obaraju dolazeće iranske rakete. Kijev poziva na istu odlučnost da zaštiti Ukrajinu od ruskih vazdušnih udara.

Šanse za uspeh: 1

Vezano za to pitanje je ubeđivanje saveznika da pošalju više sistema protivvazdušne odbrane koje ukrajinska vojska može sama da rasporedi, kao što su novi sistemi Patriot i francusko-italijanski SAMP/T. Uprkos obećavajućim izjavama tokom leta, isporuke su presušile, ali obećanja se nastavljaju.

Šanse za uspeh: 4

3. Pravo na napad unutar Rusije

Kako je jasno rekao na sastanku sa Starmerom i Ruteom, Zelenski se snažno zalaže za preispitivanje ograničenja Ukrajine za napade doniranim oružjem na ciljeve unutar Rusije. Uprkos Ruteovoj podršci, glavni saveznici strahuju da bi dopuštanje dubinskih udara moglo da izazove rat koji se širi ili čak ruski nuklearni odgovor.

Šanse za uspeh: 1

4. Ponovno otvaranje pitanje Taurusa

SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija isporučile su Ukrajini ograničenu zalihu raketa dugog dometa – i ne žele da se one koriste u Rusiji. Nemačka je uporno odbijala da isporuči svoje moćne krstareće rakete Taurus.

Uprkos pritisku njegovih koalicionih partnera da promeni svoj stav, Šolcov odgovor je bio dosledno i kategorično "ne".

Iako Berlin ima oko 1,4 milijarde evra, kako tvrdi, novih sredstava za paket podrške naoružanju, male su šanse da će Zelenski u petak u Berlinu dobiti promenu stava po pitanju raketa Taurus.

Šanse za uspeh: 1

5. Učinite Ukrajinu arsenalom demokratije

Ukrajinska vlada takođe želi da usmeri investicije u sopstvenu industriju oružja, što bi podstaklo njenu ekonomiju i snabdevalo je oružjem koje može da koristi protiv Rusije, a da pritom ne uznemirava svoje saveznike.

Odbrambene kompanije kao što su Rheinmetall, Nammo i Saab već su pristale na neki oblik lokalnih proizvodnih programa za artiljeriju i oklopna vozila. Danska, Kanada i Litvanija takođe daju direktne porudžbine ukrajinskim kompanijama.

Zelenski je u ponedeljak rekao da je plan da se to pitanje pogura tokom subotnjeg sastanka u Ramštajnu.

Šanse za uspeh: 5

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: