Svet 0

11.10.2024.

13:50

Severna Koreja: Bez parade

U Severnoj Koreji obeležena je 75. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke partije, ali bez tradicionalne vojne parade.

Izvor: Tanjug

Severna Koreja: Bez parade
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je stranku da predvodi postizanje revolucionarne komunističke pobede.

Kim je pohvalio Radničku partiju Koreje kao najduže vladajuću partiju na svetu koja je, kako je naveo, sve svoje snage posvetila izgradnji moćne države koja je osujetila pretnje spoljnih sila.

U dugačkoj poruci, Kim je rekao da se Severna Koreja suočava sa unutrašnjim i spoljnim izazovima, navodeći da se radnici moraju ideološki obučavati i razvijati partijsku disciplinu.

Novinska agencija KCNA objavila je snimak na kojem se vidi da Kim dolazi na proslavu povodom godišnjice Radničke partije sa ćerkom, dok se u pozadini vidi ruska limuzina, što je verovatno jedan od automobila koje je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio Kimu.

Ruski ambasador u Severnoj Koreji Aleksandar Macegora bio je prisutan na proslavi kao Kimov gost, ističući da su dve zemlje ojačale međusobne odnose.

KCNA je objavila u četvrtak da je Centralni komitet Komunističke partije Kine poslao korpu sa cvećem povodom godišnjice Radničke partije Koreje.

Povodom godišnjice održani su koncert i banket.

Rojters navodi da je proslava u četvrtak bila relativno skromna u odnosu na prethodne godine kada su u Severnoj Koreji bile održavane velike vojne parade na kojima je pokazivano najnovije oružje, uz posete visokih kineskih zvaničnika.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: