Svet 1

11.10.2024.

10:47

Amerika ulazi "u crveno" zbog Kine: Zabrinuti smo zbog njihovih akcija

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je na samitu lidera zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) rekao da su SAD zabrinute zbog "sve opasnijih i nezakonitih" aktivnosti Kine u Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug

Amerika ulazi "u crveno" zbog Kine: Zabrinuti smo zbog njihovih akcija
EPA/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

On je na godišnjem skupu istovremeno obećao da će SAD nastaviti da podržavaju slobodu plovidbe duž ove vitalno važne pomorske rute, preneo je AP.

Sastanak predstavnika desetočlane grupe ASEAN sa Blinkenom usledio je posle serije nasilnih konfrontacija u Južnom kineskom moru između Kine i članica te organizacije, Filipina i Vjetnama, podsetila je agencija.

Pretenzije koje Kina polaže na gotovo čitavo to more, preklapaju se sa pretenzijama zemalja ASEAN-a, Vjetnama, Filipina, Malezije i Bruneja, kao i Tajvana.

Oko trećina svetskih trgovinskih pomorskih ruta prolazi Južnim kineskim morem, koje je takođe bogato ribom, gasom i naftom, podseća AP.

Peking je odbio da prizna međunarodnu arbritražnu odluku Suda UN u Hagu kojom su osporene pretenzije Kine na to more, i ojačao je svoje vojno prisustvo na ostrvima koja kontroliše.

Blinken je kazao da su sve opasnije kineske aktivnosti u moru povredile ljude i oštetile brodove zemalja ASEAN-a, kao i da su suprotne posvećenosti mirnom rešavanju sporova.

SAD nemaju pretenzija u Južnom kineskom moru, ali su više puta upozorile da su u obavezi da brane Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, ukoliko filipinske snage, brodovi ili avionu budu napadnuti.

Predsednik te zemlje, Ferdinand Markos Mlađi, požalio se danas na samitu da je njegova zemlja stalno na meti zastrašivanja Kine, dok je lider Singapura Lorens Vong ranije ove sedmice upozorio na stvarni rizik da incidenti prerastu u konflikt ako se spor oko Južnog kineskog mora ne reši.

Kineski premijer Li Ćijang je nazvao to more “zajedničkim domom”, ali je ponovio tvrdnju da Kina samo štiti svoja suverena prava, naveli su zvaničnici.

Kako prenosi AP, on je optužio spoljne snage za mešanje jer nastoje da dovedu do konfrontacije i geopolitičkih sukoba u Aziji, ne imenujući na koje sile misli, ali je Kina ranije upozoravala SAD da se ne mešaju u teritorijalne sporove u regionu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: