Svet 1

11.10.2024.

9:28

Pripadnici UN se kriju u skloništima: Ugroženi smo

Šef mirovnih misija Ujedinjenih nacija Žan-Pjer Lakroa izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je bezbednost više od 10.400 pripadnika mirovnih snaga u Libanu (UNIFIL) "sve više ugrožena".

Izvor: Tanjug

Pripadnici UN se kriju u skloništima: Ugroženi smo
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

On je rekao i da su operacije praktično zaustavljene od kraja septembra, što se poklopilo sa eskalacijom napada Izraela na libansku militantnu grupu Hezbolah.

"Pripadnici mirovne misije bili su zatvoreni u svojim bazama i značajne vremenske periode proveli su u skloništu", rekao je Lakroa, navodeći da je UNIFIL spreman da podrži sve napore za postizanje diplomatskog rešenja sukoba.

UNIFIL je saopštio da su izraelske snage namerno pucale na položaje mirovne misije UN, kada su povređena dva pripadnika mirovnih snaga iz Indonezije.

Napade na svoje mirovne snage UNIFIL je okarakterisao kao "teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Bela kuća je saopštila da su SAD duboko zabrinute zbog napada na mirovne snage UN i da vrše pritisak na Izrael za pruži detalje o napadu.

Izraelska vojska je saopštila da su njene trupe delovale u oblasti Nakura, pored baze UNIFIL-a.

"U skladu sa tim, IDF je dao instrukcije snagama UN u toj oblasti da ostanu u zaštićenim prostorima, nakon čega su snage otvorile vatru u tom području", navodi se u saopštenju Izraela i ističe da održava rutinsku komunikaciju sa UNIFIL-om.

"Mirovne snage su odlučne da ostanu na svojim položajima, uprkos izraelskim napadima i naređenjima izraelske vojske da ih napuste", rekao je portparol snaga UN Andrea Tenenti.

Izraelski ambasador u UN Deni Danon izjavio je da je Izrael preporučio UNIFIL-u da se premesti pet kilometara severno da bi se izbegla opasnost zbog intenziviranih borbi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: