Svet 3

11.10.2024.

8:37

Nadmoć Rusije slabi

Brojčana nadmoć Rusije na ratištima Ukrajine mogla bi da počne da opada do kraja ove godine, predviđa vojni analitičar Majkl Kofman.

Izvor: Index.hr

Nadmoć Rusije slabi
Profimedia

Podeli:

U intervjuu američkom časopisu Intelligencer, Kofman je naglasio da se ruska vojska suočava sa ozbiljnim logističkim i operativnim ograničenjima, koja bi mogla da oslabe njenu sposobnost vođenja rata.

Kofman, vojni analitičar i saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, ističe da, iako se Rusija ne suočava sa trenutnim nedostatkom ljudstva i opreme, njena ofanzivna sposobnost slabi, što bi moglo doneti predah ukrajinskim snagama.

Rusija pod pritiskom

Tokom rata Rusija je održavala pritisak na Ukrajinu zahvaljujući svojoj brojčanoj nadmoći, koristeći znatno više ljudstva i vojne opreme na istočnom frontu. Kofman tvrdi da Moskva koristi taktiku da iscrpi ukrajinske snage, šaljući još vojnika na bojišta, što joj je omogućilo da polako napreduje. Međutim, kaže, ovaj model nije dugoročno održiv.

"Rusija sada trpi značajna ograničenja", rekao je Kofman. "Ta prednost na bojnom polju će se verovatno smanjiti kako prelazimo u zimu i gledamo ka 2025. godini", dodao je on.

Iako ne veruje da će Rusiji uskoro ponestati trupa ili opreme, Kofman tvrdi da Rusija neće moći da održava svoj trenutni ofanzivni tempo na neodređeno vreme. Moskva se sve više oslanja na sovjetsko oružje i zalihe iz prošlih decenija kako bi nadoknadila gubitke. Rusija troši svoje sovjetsko nasleđe, a proizvodnja nove opreme je znatno manja u poređenju sa gubicima na bojnom polju", objašnjava Kofman.

Zbog toga, Rusi moraju da se prilagode novoj taktici kako bi minimizirali gubitke, što smanjuje njihovu sposobnost da postignu značajne operativne prodore. Ovo bi moglo naterati rusku vojsku da zauzme defanzivniji pristup, pošto im ponestaje napredne opreme za izvođenje ofanzivnih operacija velikih razmera.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: