Svet 12

11.10.2024.

8:10

Zmajevi zubi, vatreno oružje... Spremni su za ruski napad

Litvanija je postavila protivtenkovske barijere poznate kao "zmajevi zubi" na mostovima koji povezuju zemlju sa Rusijom.

Izvor: Index.hr

Zmajevi zubi, vatreno oružje... Spremni su za ruski napad
Profimedia

Podeli:

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je oko drugog utvrđenog mosta preko reke Nemen postavljeno "vatreno oružje" kako bi se sprečio mogući ruski napad.

Utvrde će biti podržane vatrenom moći, ako bude potrebno, da se zaustave i unište neprijatelj“, navodi se u saopštenju. Reka Nemen čini deo granice između Litvanije i ruske eksklave Kalinjingrad. Duga je 930 kilometara i teče iz Belorusije preko Litvanije, a zatim se uliva u Severno more.

"Zmajevi zubi" se koriste za usporavanje tenkova i ostavljanje vozila ranjivim na neprijateljske napade. Prvi put su korišćeni tokom Drugog svetskog rata, a napravljeni su od armiranog betona.

Fotografije osvetljenog mosta preko reke Nemen pokazuju desetine trouglastih betonskih blokova koji blokiraju put.

"Preventivna mera"

Izveštaji pokazuju da su postavljene i mine, mitraljezi, bodljikava žica i metalne barijere. „Ovo je preventivni korak kako bi se obezbedila efikasnija odbrana“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

Otkako je Kremlj napao Ukrajinu 2022. godine, granica između Kalinjingrada, Poljske i Litvanije postala je jedna od najutvrđenijih u Evropi.

Litvanija je prošlog meseca postavila i „zmajeve zube” na most kraljice Lujze, izgrađen 1907. godine, koji prelazi reku Nemen i povezuje ruski grad Sovetsk u Kalinjingradskoj oblasti sa litvanskim selom Panemune.

Laurinas Kasčiunas, ministar odbrane Litvanije, rekao je ove nedelje da je postavljanje "zmajevih zuba" deo odbrambenih mera na svim litvanskim mostovima. Neki mostovi će biti utvrđeni, a drugi će biti pripremljeni za rušenje“, izjavio je on.

Druge zemlje EU i NATO koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom uložile su milione u jačanje svojih granica. Najobimniji je poljski program pod nazivom "Istočni štit", koji će koštati oko 1,8 milijardi funti, a delimično ga finansira i EU.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: