Svet 8

11.10.2024.

11:31

Uživo Ka-52M "melje"; Pada Pokrovsk, u Odesi "gori"... Zelenski, curi vreme

Rat u Ukrajini – 961. dan.

Izvor: B92

Ka-52M "melje"; Pada Pokrovsk, u Odesi "gori"... Zelenski, curi vreme
Profimedia

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je London, Francusku i Rim i predstavio ukrajinski "Plan pobede".

Rusija je, sa druge strane, upozorila SAD da bi mogle da pogoršaju krizu i izazovu pravi sukob između Rusije i Zapada ukoliko ne promene politiku.

Pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi u sadašnjim okolnostima izazvaće treći svetski rat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Uživo

12:18

Uništen ruski Mi-8

Ruski helikopter Mi-8 uništen je u Harkovskoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom operativnom ažuriranju 11. oktobra. Mi-8 je letelica iz sovjetskog doba koja se najčešće koristila za  transport od strane ruskih vojnih i civilnih vladinih službi.

Takođe se može koristiti u borbene i komandne svrhe. Helikopter ima procenjenu cenu od oko 10-15 miliona dolara. Generalštab nije saopštio više detalja o tome kako je helikopter uništen.

12:14

Pada i Toreck?

Ukrajina kontroliše otprilike 40-50 % grada Torecka, dok je ostatak zauzela Rusija, izjavio je danas načelnik gradske vojne uprave Vasil Činčik.

Toreck, grad oko 35 kilometara severno od okupiranog Donjecka, jedno je od žarišta ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti, gde ruske trupe postepeno potiskuju ukrajinske branioce korak po korak.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Činčik je rekao da je u razrušenom gradu ostalo otprilike 1.150 ljudi.

Otprilike 70.000 stanovnika živelo je u Torecku pre invazije u punom obimu. "Ulažemo sve napore da evakuišemo civile... Bezbednosna situacija dozvoljava ulazak u grad i evakuaciju stanovništva samo u određenim periodima kada je zatišje u borbi ili povoljni vremenski uslovi", rekao je zvaničnik.
 

11:50

Mir je krhki cvet i masakr u Buči

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Vatikanu sa papom Franjom, kome je poklonio sliku posvećenu masakru u Buči. Razgovor ukrajinskog lidera i pape u sali Biblioteke Vatikana trajao je 35 minuta, prenosi Ansa.

Nakon razgovora, poglavar rimokatoličke crkve poklonio je Zelenskom bronzani bareljef na kojem je prikazan cvet uz natpis "Mir je krhki cvet".

11:48

Nakon Italije, Zelenski ide kod Šolca

11:47

Zelenski u Vatikanu

11:47

Strašan snimak ukrajinskog groblja

11:43

Ka-52M "melje"


Posade ruskih helikoptera Ka-52M uništili su ukrajinsku oklopnu vojnu tehniku u pogtraničnoj ruskoj Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ujedno je i sprečena rotacija ukrajinskih snaga, a napad je izveden raketama vazduh-zemlja.
 

11:37

Odjekuju eksplozije

U delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom ukrajinske vojske tokom noći odjekivale su eksplozije, a kako saopštavaju lokalne vlasti, oštećeni su infrastrukturni objekti od kritične važnosti. Takođe, u toj oblasti je raketnim napadima ruske vojske sprečena i rotacija taktičke grupe ukrajinskih snaga, a uništen je i punkt odakle se rotacija izvodila. Tom prilikom likvidirani su ukrajinski vojnici, a uništeno je i jedno vojno vozilo.

Eksplozije su tokom noći odjekivale i u Kijevu, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 3.16 po lokalnom vremenu.
 

11:35

Udar "šahedima" na prestonicu

Rusija je noćas ponovo napala Kijev – peti put od početka meseca. U prestonici je delovala PVO.

Upozorenje o vazdušnom napadu u prestonici trajalo je više od tri sata, dronovi su ušli u Kijev iz različitih pravaca, saopštila je gradska uprava.

11:35

Bela kuća još nije donela odluku o sastanku u Ramštajnu

Američka administracija nastavlja da razrađuje detalje odložene posete predsednika Džoa Bajdena Nemačkoj, kao i mogućnost održavanja sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, takozvanog Ramštajn formata., saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer. 
 
"Pokušavamo da to razradimo, sve detalje, važno je da predsednik to sprovede“, napomenula je ona povodom odložene posete predsednika SAD.

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: