Svet 21

11.10.2024.

20:57

Uživo Vojska je napala; Propast, Rusi zauzimaju; Pada ključan grad?

Rat u Ukrajini – 961. dan.

Izvor: B92

Vojska je napala; Propast, Rusi zauzimaju; Pada ključan grad?
B92.net

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je London, Francusku i Rim i predstavio ukrajinski "Plan pobede".

Rusija je, sa druge strane, upozorila SAD da bi mogle da pogoršaju krizu i izazovu pravi sukob između Rusije i Zapada ukoliko ne promene politiku.

Pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi u sadašnjim okolnostima izazvaće treći svetski rat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Uživo

20:38

Zelenski se susreo sa papom

Papa Franja razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a sastanak je, kako je saopšteno iz Vatikana, bio posvećen ratnom stanju i humanitarnoj situaciji u Ukrajini, kao i načinima na koje bi se ona mogla okončati, donoseći pravičan i stabilan mir u zemlji.

U saopštenju se navodi da su razmotrena i neka pitanja "koja se tiču verskog života u zemlji“.

Zelenski razgovarao je posle sastanka naveo da je sa papom razgovarao i o oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Pitanje vraćanja naših ljudi iz zatvora bilo je u fokusu mog sastanka sa papom Franjom", napisao je Zelenski na mreži Iks.

On je napisao da Ukrajina računa "na pomoć Svete stolice da se vrate Ukrajinci koje je zatvorila Rusija“. Razgovori u Vatikanu između pape Franje i Zelenskog trajali su 35 minuta, a nakon privatnog sastanka i predstavljanja ukrajinske delegacije, papa je Zelenskom poklonio bronzanu ploču sa rascvetanim cvetom sa natpisom "Mir je krhki cvet“, prenela je Ansa.

Papa Franja je Zelenskom dao i svoju poruku za Svetski dan mira ove godine, tomove papskih dokumenata, knjigu o Statio Orbisu od 27. marta 2020. godine i tom "Progonjeni zbog istine, ukrajinski grkokatolici iza gvozdene zavese“. Zelenski je poklonio papi uljanu sliku koja prikazuje "Masakr u Buči".

Ovo je treća poseta Zelenskog Vatikanu, nakon što je sa papom razgovarao 8. februara 2020. godine i 13. maja 2023. godine. Zelenski se prethodne večeri sastao sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koji je nakon razgovora rekla da je cilj podrške Italije

20:34

Vojska je napala

Ukrajinska vojska gađala je grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, devetoro civila je ranjeno, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
 

20:04

Šolc najavio novi paket pomoći Ukrajini: 1,4 milijarde evra

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će ta zemlja obezbediti 1,4 milijarde evra iz paketa pomoći za podršku ukrajinskim odbrambenim naporima.

"Do kraja godine, uz podršku naših partnera iz Belgije, Danske i Norveške, isporučićemo Ukrajini još jedan paket (pomoći) vredan 1,4 milijarde evra", rekao je Šolc u Berlinu na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, preneo je Unian.

Taj paket će uključivati sistem navođenja Iris-T, sisteme protivvazdušne odbrane Skinek, protivvazdušne topove Gepard, samohodnu artiljeriju, oklopna vozila, borbene dronove, radare i municiju.

"I sledeće godine ćemo nastaviti vojnu podršku Ukrajini, već smo uključili četiri milijarde evra u naš budžet, to je direktna bilateralna vojna pomoć", rekao je Šolc.

Kako je naveo, zemlje G7 će ove godine Ukrajini obezbediti dodatni kredit od 50 milijardi evra u skladu sa odlukom samita G7 u Apuliji u Italiji.

Šolc je rekao i da je Ukrajini iz Nemačke već isporučen novi paket vojne pomoći vredan 600 miliona evra, koji uključuje peti sistem PVO Iris-T SLM, borbena vozila pešadije, tenkove, haubice, municiju i dronove. On je napomenuo da Ukrajina može da računa na podršku Nemačke.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u budućnosti", naglasio je nemački kancelar.

Šolc je napomenuo da bi ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da bude prisutan na narednom mirovnom samitu u Burgenštoku u Švajcarskoj u junu. Zelenski je zahvalio Nemačkoj na pomoći, posebno na obezbeđivanju sistema PVO.

18:14

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o Kurskoj oblasti
  • Ukrajina je izgubila više od 300 vojnika, uništeno je 13 jedinica oklopne tehnike, uključujući pet tenkova i tri borbena vozila pešadije;
  • Ruska vojska odbila je pet protivničkih napada u pravcu naselja Ljubimovka, Mala Loknja, Nova Soročina i Kremljano;
  • Ruska avijacija i artiljerija porazila je ljudstvo i tehniku 13 brigada Oružanih snaga Ukrajine u rejonima 19 pograničnih naselja Kurske oblasti;
  • Operacija uništavanja neprijateljskih formacije se nastavlja;
  • Ruske snage uništile su izviđačku grupu ukrajinske vojske u pograničnm delu oblasti, zarobljena su tri ukrajinska vojnika;
  • Od početka borbi Ukrajina je izgubila oko 21.900 vojnika i 144 tenka;

17:51

Sateltiski snimci uništenih ruskih skladišta Šeheda

16:02

Zelenski želi kraj rata do 2025. godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da želi da se rat sa Rusijom okonča naredne, 2025. godine.

"Ukrajina želi pošten i brz završetak ovog rata. Voleo bih da to bude najkasnije sledeće godine, 2025. godine", rekao je Zelenski u Berlinu na konferenciji za novinare koju je održao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i dodao da je zbog toga važno da pomoć Ukrajini ne prestane, preneo je Figaro.

Šolc je na konferenciji istakao da podrška Ukrajini neće oslabiti. "Nećemo prihvatiti mir koji diktira Rusija", napomenuo je Šolc.

15:41

Šolc najavio 600 miliona evra vojne pomoći za Ukrajinu

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas da Nemačka stoji uz Ukrajinu u ratu protiv Rusije i najavio 600 miliona evra vojne pomoći za tu zemlju.

On je na konferenciji za novinare sa ukrajinskom predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Nemačka do kraja godine zajedno sa partnerima isporučiti 1,4 milijarde evra u paketu vojne pomoći, preneo je Rojters.

"Ukrajina može da se osloni na zemlje G7 na dobijanje kredita od 50 milijardi dolara", rekao je nemački kancelar.

On je takođe istakao da bi Rusija trebalo da učestvuje na sledećem mirovnom samitu u Ukrajini.

14:36

Masovno se prave statue Staljina

14:36

Dignuti italijanski "eurofajteri"; Primećena dva ruska Mig-31s

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: