Svet 11

11.10.2024.

13:54

Uživo Pada Pokrovsk; Toreck pred pucanjem; 50.000 Rusa...

Rat u Ukrajini – 961. dan.

Izvor: B92

Pada Pokrovsk; Toreck pred pucanjem; 50.000 Rusa...
B92.net

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je London, Francusku i Rim i predstavio ukrajinski "Plan pobede".

Rusija je, sa druge strane, upozorila SAD da bi mogle da pogoršaju krizu i izazovu pravi sukob između Rusije i Zapada ukoliko ne promene politiku.

Pristupanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi u sadašnjim okolnostima izazvaće treći svetski rat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Uživo

13:30

Poginulo 14, ranjeno 20

Prema najnovijim podacima, u četiri ruska raketna napada na oblast Odesu ove nedelje poginulo je 14 ljudi, a ranjeno oko 20, saopštili su lokalni zvaničnici.

Udari su pogodili trgovačke brodove i oštetili lučku infrastrukturu u regionu, koja je vitalno čvorište za ukrajinski poljoprivredni izvoz preko Crnog mora.

U napadu na Odesu u sredu uveče poginulo je devet ljudi, a pogođen je i kontejnerski brod koji je plovio pod panamskom zastavom, rekao je regionalni guverner Oleh Kiper.

Ukrajinska vojska je trenutno pod velikim pritiskom u istočnom regionu Donjecka.

13:11

Ukrajinski specijalisti objavili: Likvidiramo

12:21

Putin: Rusija i Iran aktivno rade na međunarodnoj areni

Putin: Rusija i Iran aktivno rade na međunarodnoj areni

Rusija i Iran aktivno rade na međunarodnoj areni i mišljenja dve zemlje se poklapaju po mnogim pitanjima, istakao je predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa iranskim kolegom Masudom Pezeškijanom u Ašhabatu, glavnom gradu Turkmenistana, gde učestvuju na međunarodnom forumu "Odnos vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja".

"Aktivno radimo zajedno na međunarodnoj areni i naše procene o aktuelnim događajima u svetu su često veoma bliske", rekao je ruski lider.

Takođe, istakao je da su odnosi između zemalja prioritet i da se veoma uspešno razvijaju, dodajući da je ove godine zabeležen porast trgovinskog prometa između Moskve i Teherana.

Putin je rekao i da čeka Pezeškijana u zvaničnoj poseti Rusiji i na samitu BRIKS-a u Kazanju. Ovo je prvi sastanak šefova država.

12:18

Uništen ruski Mi-8

Ruski helikopter Mi-8 uništen je u Harkovskoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom operativnom ažuriranju 11. oktobra. Mi-8 je letelica iz sovjetskog doba koja se najčešće koristila za  transport od strane ruskih vojnih i civilnih vladinih službi.

Takođe se može koristiti u borbene i komandne svrhe. Helikopter ima procenjenu cenu od oko 10-15 miliona dolara. Generalštab nije saopštio više detalja o tome kako je helikopter uništen.

12:14

Pada i Toreck?

Ukrajina kontroliše otprilike 40-50 % grada Torecka, dok je ostatak zauzela Rusija, izjavio je danas načelnik gradske vojne uprave Vasil Činčik.

Toreck, grad oko 35 kilometara severno od okupiranog Donjecka, jedno je od žarišta ruske ofanzive u Donjeckoj oblasti, gde ruske trupe postepeno potiskuju ukrajinske branioce korak po korak.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Činčik je rekao da je u razrušenom gradu ostalo otprilike 1.150 ljudi.

Otprilike 70.000 stanovnika živelo je u Torecku pre invazije u punom obimu. "Ulažemo sve napore da evakuišemo civile... Bezbednosna situacija dozvoljava ulazak u grad i evakuaciju stanovništva samo u određenim periodima kada je zatišje u borbi ili povoljni vremenski uslovi", rekao je zvaničnik.
 

11:50

Mir je krhki cvet i masakr u Buči

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas u Vatikanu sa papom Franjom, kome je poklonio sliku posvećenu masakru u Buči. Razgovor ukrajinskog lidera i pape u sali Biblioteke Vatikana trajao je 35 minuta, prenosi Ansa.

Nakon razgovora, poglavar rimokatoličke crkve poklonio je Zelenskom bronzani bareljef na kojem je prikazan cvet uz natpis "Mir je krhki cvet".

11:48

Nakon Italije, Zelenski ide kod Šolca

11:47

Zelenski u Vatikanu

11:47

Strašan snimak ukrajinskog groblja

11:43

Ka-52M "melje"


Posade ruskih helikoptera Ka-52M uništili su ukrajinsku oklopnu vojnu tehniku u pogtraničnoj ruskoj Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ujedno je i sprečena rotacija ukrajinskih snaga, a napad je izveden raketama vazduh-zemlja.
 

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: