Svet 0

10.10.2024.

23:47

Sve oči uprte u Izrael: Zemlje Zaliva u strahu od napada na naftna postrojenja

Izraelska vlada bi, u koordinaciji sa vojskom, uskoro trebalo da donese odluku o sredstvima uzvratnog napada na Iran, a zabrinutost su ovom prilikom izrazile i zemlje Zaliva.

Izvor: Klix.ba

Sve oči uprte u Izrael: Zemlje Zaliva u strahu od napada na naftna postrojenja
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Podeli:

Naime, kako su izvori rekli novinskoj agenciji Rojters, zemlje Zaliva lobiraju u Vašingtonu da SAD spreče nameru Izraela da napadne iranska naftna postrojenja.

Kako ističu, strahuje se da bi u tom slučaju naftna postrojenja zalivskih zemalja bila na udaru iranskih saveznika u regionu.

"Države Zaliva, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE i Katar, odbijaju da dozvole izraelskim avionima da prelete njihov vazdušni prostor zbog potencijalnog napada na Iran i to su prenele Beloj kući", pojasnili su oni.

Potezi zemalja Zaliva usledili su nakon diplomatskog pritiska Irana, koji je od ovih zemalja tražio da iskoriste svoj uticaj u Vašingtonu kako bi preneli poruku o potencijalnom odgovoru Izraela.

Iran je takođe upozorio Saudijsku Arabiju da ne može da garantuje bezbednost naftnih postrojenja u zemlji ako Izraelu pruži bilo kakvu pomoć u izvršenju napada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: