Svet 2

10.10.2024.

20:07

Zelenski predstavio Makronu "plan pobede"; Sledeća je Melonijeva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je danas tokom sastanka u Parizu u francuskom predsedniku Emanuelu Makronu "Plan pobede" u borbi protiv ruske agresije.

Izvor: Tanjug

Zelenski predstavio Makronu "plan pobede"; Sledeća je Melonijeva
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Podeli:

"Danas sam sa Emanuelom Makronom podelio ukrajinske planove, plan za pobedu i upoznao ga sa situacijom na bojnom polju", rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu sa Makronom .

On je zahvalio Makronu i Francuskoj na podršci Ukrajini od samog početka ruske invazije u punom obimu.

"Zahvalni smo na svemu, na pripremama za zimu. Potrebna nam je vaša podrška i zahvalan sam za sve što ste učinili za nas", rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je kontinuiranu podršku Francuske ukrajinskom otporu.

"I ovde želim još jednom da ponovim podršku Francuske ukrajinskom otporu u suočavanju sa agresivnim ratom Rusije. Ovo je bio važan trenutak. Za nas je to takođe bio važan korak da bismo mogli da razgovaramo sa predsednikom o narednim nedeljama i mesecima o vojnim i diplomatskim aktivnostima", rekao je Makron na konferenciji za novinare, posle razgovora sa Zelenskim u Jelisejskoj palati.

Makron je rekao da je ukrajinski lider "detaljno izložio svoj plan rada u narednim nedeljama". Zelenski danas će se u Rimu sastati sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, a očekuje se da italijanskim zvaničnicima predstavi ukrajinski ''plan pobede'' u ratu protiv Rusije.

Sastanak će se održati večeras u 20.15 časova u vili Dorija Pamfilj u Rimu, nakon razgovora Zelenskog sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, prenosi Ađencija nova. Zelenski je ''plan pobede'' predstavio SAD prošlog meseca tokom posete Generalnoj skupštini UN, a očekuje se da ukrajinski lider na ovoj turneji predstavi plan ostatku država G7, uključujući Italiju, koja trenutno presedava grupom.

Ukrajinski predsednik se ranije danas susreo sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u Londonu, nakon čega je otišao u Pariz na sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Kako se navodi, Zelenski će se sutra sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i papom Franjom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: