Svet 8

10.10.2024.

16:36

Gotovi su?; Uništeno skladište s više do 400 šaheda VIDEO

U napadu na skladište na jugu Rusije, Ukrajinci su digli u vazduh 400 jurišnih dronova šahed iranske proizvodnje, saopštio je ukrajinski štab komande.

Izvor: Index.hr

Gotovi su?; Uništeno skladište s više do 400 šaheda VIDEO
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

To je skoro pet odsto svih dronova šahed koje je Rusija koristila od početka rata.

Snimak eksplozije kod naselja Oktjabrski potvrđuje udar.

"Zabeležen je precizan pogodak u metu", kaže ukrajinski štab, "a primećena je i sekundarna detonacija", navodi Forbs.

 

Sve najnovije informacije o dešavanjima na Istočnom fontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Šahed je dizajnirao Šahed aviejšn indastriz iz Irana, a ovaj dron sa satelitskim navođenjem jedno je od glavnih oružja za ruske napade na ukrajinske gradove.

Od kada je 2022. godine dobila prve bespilotne letelice od Irana, Rusija ih je koristila više od 8.000. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je ogromnu većinu šaheda koje su poslale ruske snage.

Podaci Difens njuza kažu da su Ukrajinci od marta oborili čak 91 odsto dronova. Ipak, devet od sto i dalje se provlači, uništavajući kuće i preduzeća i oduzimajući živote. Skoro 600 ukrajinskih civila je ubijeno, a 2.700 povređeno u ruskim napadima za samo tri meseca, zaključno sa 31. avgustom.

Uništavanje 400 šaheda trebalo bi da uspori tempo ruskih napada.

"Uništenje skladišta šaheda... znatno će smanjiti šanse ruskih okupatora da terorišu civile u ukrajinskim gradovima i selima", saopštio je ukrajinski štab. Ali to je samo privremena pobeda.

Moskva uvek može da kupi još dronova od Teherana, a oni sami proizvode kopije u fabrici u Tatarstanu, na istoku Rusije. Kremlj je platio 1,7 milijardi dolara, delom u zlatu, za dozvolu za sklapanje do 6.000 šaheda.

Nejasno je kako su Ukrajinci pogodili skladište. Oktjabrski se nalazi samo 220 kilometara od fronta u istočnoj Ukrajini, u dometu velikog spektra ukrajinskog naoružanja.

Vašington, London i Pariz i dalje odbijaju da Kijevu daju dozvolu da koristi ovo oružje za napade na rusku teritoriju. Ova ograničenja se, međutim, ne odnose na oružje proizvedeno u Ukrajini. Ukrajinske krstareće rakete neptun mogu da stignu do južne Rusije, a bespilotne letelice velikog dometa mogu da lete stotinama kilometara dalje od depoa.

Napad na skladište deo je šireg trenda. Umesto da troše skupe protivvazdušne rakete da obaraju dronove u blizini ciljeva, Ukrajinci se trude da unište rusku municiju pre nego što Rusi uspeju da je lansiraju.

Šahedi nisu jedina meta. Ukrajinci su takođe digli u vazduh ruske zalihe satelitskih kliznih bombi. Prošle nedelje su bespilotnim letelicama napali rusku vazdušnu bazu u blizini Voronježa, navodno dižući u vazduh skladište puno bombi.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: