Svet 0

10.10.2024.

14:39

NATO doskače Putinu: Od ponedeljka kreće nuklearna vežba

NATO će u ponedeljak započeti godišnju nuklearnu vežbu, rekao je generalni sekretar alijanse Mark Rute, dok ruski predsednik Vladimir Putin pojačava pretnje nuklearnim oružjem.

Izvor: Index.hr

NATO doskače Putinu: Od ponedeljka kreće nuklearna vežba
Shutterstock/Frame Stock Footage

Podeli:

Borbeni avioni F-35A i bombarderi B-52 biće među oko 60 aviona iz 13 zemalja koje učestvuju u vežbi "Steadfast Noon", čiji su domaćini Belgija i Holandija, saopštili su zvaničnici NATO-a.

"Cela vežba će se posebno fokusirati na Britaniju, Severno more, ali i Belgiju i Holandiju"

"U neizvesnom svetu od vitalnog je značaja da testiramo našu odbranu i ojačamo našu odbranu kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman i sposoban da odgovori na svaku pretnju", rekao je Rute u Londonu posle sastanka sa britanskim premijerom Kirom Starmerom i ukrajinskim predsednikom. Volodimir Zelenski.

"Cela vežba će se posebno fokusirati na Ujedinjeno Kraljevstvo, Severno more, ali i Belgiju i Holandiju", dodao je on.

U vežbi se ne koristi vojno oružje.

Vežba će trajati oko dve nedelje

Ali oko 2.000 vojnog osoblja koje učestvuje u vežbama simuliraće misije u kojima ratni avioni nose američke nuklearne bojeve glave, rekli su zvaničnici.

Vežba će početi u ponedeljak i trajati oko dve nedelje, prema zvaničnicima 32-člane transatlantske vojne alijanse. Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. Putin je više puta upozoravao Zapad na potencijalne nuklearne posledice.

Prošlog meseca je rekao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako ga pogode konvencionalne rakete i da će Moskva smatrati svaki napad izveden uz podršku nuklearne sile zajedničkim napadom.

"Vežba NATO-a nije odgovor na nedavne izjave Moskve"

Zvaničnici NATO su istakli da njihova vežba nije odgovor na nedavne izjave Moskve i da se vežbe održavaju svake godine više od jedne decenije.

"Ne prilagođavamo se stalno onome što se svakog dana kaže ili ne kaže", rekao je Angus Lapsli, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politiku odbrane i planiranje.

Ali on je rekao da su vežbe poput „Steadfast Noon“ važne za demonstriranje nuklearnih sposobnosti NATO-a i odvraćanje od bilo kakvog napada.

"Pokušavamo da odvratimo sve protivnike, a pre svega Rusiju, na više različitih načina"

"Nastojimo da odvratimo sve protivnike, a pre svega Rusiju, na nekoliko različitih načina, uključujući konvencionalno odvraćanje", rekao je on novinarima u sedištu NATO-a u Briselu.

"Ali to je uvek podržano nuklearnim sredstvom odvraćanja", dodao je on. Lapsli je rekao da je NATO trenutno veoma fokusiran na obezbeđivanje kredibiliteta i bezbednosti svog nuklearnog odvraćanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: