Svet 4

10.10.2024.

15:15

Saterani su u ćošak i moraće da donesu odluku - nuklearna bomba?

Dugogodišnje suparništvo Irana i Izraela ulazi u neistražene vode i postaje sve nasilnije, a Islamska Republika je pred možda i najsudbonosnijom odlukom u svojoj 45-godišnjoj istoriji.

Izvor: Index.hr

Saterani su u ćošak i moraće da donesu odluku - nuklearna bomba?
Profimedia

Podeli:

Iranski zvaničnici, članovi parlamenta i stručnjaci sada, prvi put, otvoreno raspravljaju o mogućnosti revizije nuklearne doktrine, kako bi se otvorio put za proizvodnju nuklearnog oružja.

Takav je potez dugo bio zabranjen islamskom pravnom presudom koju je izdao vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei, ali nedavni događaji testirali su poverenje Teherana u izglede da to odvrati veliki napad Izraela, a pogotovo onaj koji bi podržale SAD, piše Njuzvik.

Kako dalje prenosi Index, tokom prošle godine rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas proširio se daleko izvan Gaze, uz sve veće učestvovanje koalicije prvenstveno nedržavnih aktera, u koje je Teheran uložio velika sredstva.

Ova koalicija sada se suočava s potencijalno najstrašnijim izazovom do sada jer Izrael zadaje značajne udarce, posebno libanskom pokretu Hezbolah.

"Hoće li Iranu trebati nekoliko sedmica ili nekoliko meseci da nabavi nuklearnu bojevu glavu, neće biti odlučujuća razlika u ishodu. U slučaju vojnog napada, neće biti garancije za nastavak iranskog miroljubivog nuklearnog programa", rekao je Sejed Hosein Mousavian, bivši iranski diplomata.

Mousavian je tvrdio da su odluka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da izađe iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), i kampanja američkih sankcija koja je usledila, navele Iran da razvije svoje nuklearne sposobnosti.

Iran, svih pet članica SB UN, kao i EU prihvatili su JCPOA i na osnvu toga ukinute su dugogodišnje međunarodne sankcije protiv Irana u zamenu za ograničenja nuklearnog programa koja bi sprečila njegovo potencijalno naoružavanje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu uvek se protivio tom sporazumu upozoravajući da ne sprečava Iran u proizvodnji nuklearnog oružja. Mousavian je, međutim, rekao da Izrael, za koji je poznato da poseduje tajni nuklearni arsenal, ne bi bio sposoban sam da porazi Iran bez pomoći američkog saveznika i da bi takav ishod samo podstakao Iran na preispitivanje svog nuklearnog stava.

Izrael takođe, ima dugu istoriju korišćenja ogromne špijunske mreže za napade na iranski nuklearni program.

Ali, iako nije eksplicitno napao iranski nuklearni program kao odgovor na iranski napad u travnju, Izrael je izveo ograničeni napad u blizini iranskog postrojenja za obogaćivanje uranijuma "Natanz", u pokrajini Isfahan.

Teheran je sada blizu upotrebe nekonvencionalnog odvraćanja, a to je nuklearno oružje, rekao je Hamidreza Azizi, saradnik na Nemačkom institutu za međunarodne i sigurnosne poslove, napominjući da to više nije tehnička stvar, već politička odluka.

Iran doduše još nije doneo odluku o nabavci nuklearnog oružja, ali ovo kontinuirano neprijateljstvo s Izraelom, u kombinaciji s američkim ohrabrivanjem izraelskih eskalirajućih akcija, moglo bi naterati Iran da donese ovu odluku iz očaja.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: