Svet 0

10.10.2024.

12:17

Ovako je nastalo čudovište: Usledila je jeziva tišina, a onda...

Ono što je započelo kao mali uragan preraslo je u veliko čudovište koje se pojačavalo i pojačavalo, brzinom koja do sada nije zabeležena, sve dok nije postalo uragan svih uragana.

Izvor: Techjaun.com

Ovako je nastalo čudovište: Usledila je jeziva tišina, a onda...
Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Podeli:

Naučnici navode da je čitavom razvoju Miltona najviše pogodovalo rekordno toplo more u Meksičkom zalivu. Oni su takođe proračunali kako se tačno Milton razvio u tako značajnu pretnju.             

Pacifički uticaj

Uragani koji se približavaju SAD obično prate sličan put: tropske oluje se kreću od zapadne obale Afrike, prelaze Atlantik i rastu u snazi kako ulaze u tople vode u Karipskom moru.

Ali deo Miltonove priče leži u istočnom Tihom okeanu. Uragan je nastao kada su ostaci tropske depresije u Pacifiku prešli na istok preko poluostrva Jukatan i naišli na zaustavljeni front u Meksičkom zalivu.

Kada je tropska depresija ušla u Zaliv, ponudila je malo vrtloga, kao meru okretanja, tamošnjem sistemu grmljavina, rekao je Kris Slokum, fizičar iz Centra za satelitske aplikacije Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Zatim se Milton organizovao i odgurnuo od drugih sistema

"To je ta izolacija od drugih oluja koja omogućava da se pritisak produbi i da se razviju vetrovi", rekao je Slokum.

Milton je počeo da izvlači vazduh ka svom centru i energiju iz toplog okeana, obašnjava on.

Mala, ali jaka

Milton je počeo kao izuzetno mala oluja, što mu je omogućilo da sačuva svoj ugaoni moment, vrteći se čvrsto i brzo oko uskog oka.

U Zalivu je naišao na rekordno visoke temperature okeana i vlažan, topao vazduh - sastojke neophodne za njegovo intenziviranje. U ponedeljak je centralni pritisak u Miltonovom jezgru opao brzinom koju je jedan naučnik opisao kao "lud" kako je Milton jačao. Vrednosti centralnog pritiska su usko povezane sa jačinom oluje i njenim brzinama vetra.

"Ovo je jednostavno užasno", rekao je Džon Morales, specijalista za uragane za NBC Južna Florida, koji se zagrcnuo u etru dok je razgovarao o značaju pada pritiska. 

Miltonova brzina vetra porasla je za 92 milja na sat za otprilike 24 sata, prema "Climate Central", neprofitnoj istraživačkoj grupi. To je daleko premašilo prekretnicu za ono što naučnici smatraju brzim intenziviranjem: povećanje od 35 mph za 24 sata.

"Milton se tako od tropske oluje pretvorio u uragan 5. kategorije za manje od dva dana, što je van svih očekivanja", rekao je Kartik Balaguru, klimatski naučnik iz Nacionalne laboratorije za severozapad Pacifika.

Džonatan Lin, atmosferski naučnik sa Univerziteta Kornel koji predviđa i modelira uragane, nazvao je Milton “jednim od najbrže jačajućih uragana koje smo ikada videli u Atlantiku“.

Vetrovi uragana, koji su premašili 175 mija na sat su bez presedana, a Milton je ocenjen  najjači uragan u Meksičkom zalivu od uragana Rita 2005. godine.

Novi očni zid

Na severnoj hemisferi, uragani se vrte u smeru suprotnom od kazaljke na satu, oko "oka” uglavnom bez oblaka u njihovim središtima.

Tokom noći od ponedeljka i utorka, na spoljnoj ivici Miltona razvile su se međutim, trake kiše. Te oluje su se spojile i formirale drugi prsten, stvarajući zamenski očni zid i utrostručili su radijus gde su zabeležene maksimalne brzine vetra, rekao je Slokum.

Taj fenomen, poznat kao zamena očnog zida, obično uzrokuje da oluje rastu u širinu, ali gube određenu brzinu vetra, što se dogodilo Miltonu. To se inače, može desiti nekoliko puta dok se oluja razvija. Kada se proces završi, uragan može ponovo da dobije intenzitet, ako uslovi dozvoljavaju.

Prognostičari sada kažu da ako oluja skrene blago na jug, mogla bi da napravi najgore poplave u zalivu Tampa, za koje se očekuje da budu preko 13 stopa. Stručnjaci kažu da kada oluja stigne do obale, oblasti južno od Miltonovog oka trebalo bi da budu pogođene teškim naletima koji guraju vodu na obalu, rezultirajući olujni talas.

To je zbog ugla pod kojim se oluja približava poluostrvu Floride i u smeru suprotnom od kazaljke na satu kako se njeni vetrovi okreću oko njegovog jezgra.

Šta sledi

Milton je oslabio tokom svog konačnog približavanja poluostrvu Florida. To je prvenstveno zato što je naišao na vertikalne udare vetra, što se odnosi na promene brzine ili smera vetra na višim nivoima atmosfere.

Međutim, rekao je Lin, "to ga ne čini manje opasnim". Jer, čak i sa sporijim vetrovima, očekuje se da će Milton ostati veliki uragan.

Nakon što pogodi kopno, očekuje se da će preći preko poluostrva i krenuti ka moru. Vreme na kopnu će oluji oduzeti energiju koju izvlači iz toplote u okeanu i brzo će oslabiti, rekao je Lin.

Kršenje jezive tišine

Istraživači su rekli da očekuju da će se Milton ponašati slično kao uragan Helena i da će u budućnosti biti još gore zbog klimatskih promena.

Zbog toplijih okeanskih uslova u severnom Atlantiku i Meksičkom zalivu i pojave klimatskog obrasca La Ninja, koji je povezan sa uraganima, prognostičari su predvideli izuzetno aktivnu sezonu uragana ovog proleća.

Ali sredinom septembra, tipičnom vrhuncu aktivnosti uragana, sezona je ostala zlokobno tiha, što je zbunilo istraživače i navelo ih da se zapitaju da li su njihove agresivne prognoze bile promoašaj, uprkos okeanskoj vrućini - uraganskom gorivu.

A onda je ta jeziva tišina nastala krajem septembra, kada su se uragani Helena i Milton pojavili na vidiku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: