Svet 1

10.10.2024.

17:11

Erdogan "zagrmeo"; Održana hitna sednica: "Ciljaju na nas..."

S pojačavanjem izraelskih vazdušnih i kopnenih napada na jug Libana, te novim udarom Irana na teritoriju Izraela, znatno se uvećala pretnja da Bliski istok čeka eskalacija.

Izvor: Novosti

Erdogan "zagrmeo"; Održana hitna sednica: "Ciljaju na nas..."
EPA/STRINGER

Podeli:

Opciju da se sukobi na Bliskom sitoku prošore najoš zemalja nedavno je podgrejao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, optuživši, s parlamentarne govornice u Ankari, Izrael da namerava da napadne njegovu zemlju.

"U Svetoj zemlji, poludela izraelska vlada će, u svom verskom fanatizmu, nakon Gaze i Libana, možda da cilja i na našu domovinu", rekao je Erdogan, optuživši izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sanja o tome da zauzme Anadoliju i tako sledi utopiju.

Njegova izjava izazvala je nemir kod lokalnog stanovništva, a turski poslanici održali su sednicu iza zatvorenih vrata kako bi razgovarali o širenju rata na Bliskom istoku, prenele su Novosti.

Podseća se da je Erdogan od početka sukoba između Izraela i Hamasa bio na palestinskoj strani i na svim meridijanima javno kritikovao izraelsku vladu zbog stradanja u Pojasu Gaze.

Turska je, u međuvremenu, obustavila trgovinsku razmenu sa Izraelom i podnela zahtev za pridruživanje sudskom procesu koji se, protiv Tel Aviva, vodi u Međunardonom sudu pravde u Hagu, povodom optužbi za genocid.

Devlet Bahčeli iz Partije nacionalističkog pokreta, ocenio je da je verovatno da će haos u susednim zemljama doći do turskih granica i da će Izrael uznemiravati Tursku u bliskoj budućnosti. Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije Ozgul Ozel, odbacio je te navode.

"Nerazumno je misliti da će Netanijahu napasti Tursku, koja je članica NATO i ima veliku vojsku. Erdogan je pokrenuo to pitanje da bi sprečio da se Turci fokusiraju na nezaposlenost, inflaciju, siromaštvo i visoke cene", ocenio je on.

Stručnjaci, takođe, smatraju da Erdoganova izjava nije realna.

"Taj scenario je nemoguć. Turska je članica NATO. Napasti Tursku značilo bi sukobiti se s NATO i SAD. Osim toga, Izrael nema nikakvog razloga da napadne Tursku. Erdogan svojim izjavama pokušava da konsoliduje svoju bazu i pokaže da je solidaran s Palestincima. Turska ima drugu najveću vojsku u NATO i prisni je saveznik SAD, isto kao i Izrael", izjavila je za Dojče vele Selin Nasi sa Londonske škole ekonomije, dodavši da je Ankara trenutno fokusirana na stabilizaciju svoje ekonomije, te da bi joj regionalni sukob samo uneo dodatnu nesigurnost.

U međuvremenu, vlasti u Teheranu poručile su arapskim državama Persijskog zaliva da bi bilo neprihvatljivo ukoliko odobre korišćenje njihovog vazdušnog prostora ili vojnih baza protiv Irana. "Jasno smo stavili do znanja da će Teheran svaku akciju zemlje Persijskog zaliva protiv Irana smatrati operacijom koju preduzima cela grupa i Teheran će na to odgovoriti", rekao je neimenovani iranski zvaničnik za Rojters.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: