Svet 1

09.10.2024.

20:32

Fico se obrušio na novinare: Oni su krvožedni gadovi i opsednuti su đavolom

Premijer Slovačke Robert Fico želi da stvori nacionalno medijsko telo koje će nadgledati medije za koje kaže da su "opsednuti đavolom". Kritičari su ogorčeni njegovim izjavama.

Izvor: Index.hr

Fico se obrušio na novinare: Oni su krvožedni gadovi i opsednuti su đavolom
Profimedia

Podeli:

Fico je juče novinare velikih medijskih kompanija nazvao krvoločnim kopiladima i zapretio im novim ograničenjima, uključujući i nacionalnog nadzornika medija koji mnogi kritičari vide kao cenzuru.

Fico je poludeo na konferenciji za novinare nakon što ga je novinar upitao o tenzijama u vladajućoj koaliciji, prenosi Politiko.

"Od prvog dana parlamentarnih rezultata niste nas ostavili na miru ni minuta. Napali ste nas kao krvoločna gamad", rekao je Fico.

"Opsednuti ste đavolom"

Fico je izdvojio glavne nezavisne slovačke dnevne novine Dennik N i Sme, kao i portal Aktualiti.sk, koji su bili kritični prema njegovoj vladi i sa kojima je prekinuo svaku komunikaciju.

"Čitate li svoje članke nakon što ste ih napisali? Mislim da nije... To je čista mržnja. Opsednuti ste đavolom", nastavio je Fico.

On je takođe okrivio novinare za napad u maju u kojem ga je napadač pogodio četiri puta u stomak.

Hoćete samo štetu, štetu, štetu i štetu i zato je atmosfera u društvu takva kakva jeste“, rekao je Fico.

"Medijski haos koji vlada Slovačkom ne postoji nigde u EU"

Zatim je naveo razne mere koje bi njegova vlada mogla da preduzme protiv medija, za koje je rekao da "rade šta hoće bez apsolutno nikakve odgovornosti".

"Došlo je vreme kada ćemo morati da odgovorimo na takve stvari", rekao je Fico i dodao da „medijski haos“ koji vlada u Slovačkoj "ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji EU".

Premijer je rekao da podržava osnivanje nacionalnog medijskog tela i sankcije za novinare koji ne isprave greške u onome što pišu, dodajući da svi novinari treba da prođu kurseve prekvalifikacije, kao i "advokati i notari".

"Ono što Fico želi možda postoji samo u Severnoj Koreji"

"Ideja o nacionalnom medijskom autoritetu koji bi kontrolisao novinare nije ništa drugo do tanko prikriven pokušaj cenzure i ograničenja medija, koji postoji možda samo u Severnoj Koreji", rekla je poslanica Zora Jaurova iz liberalne opozicione stranke Progresivne Slovensko ( Progresivna Slovačka).

"Preterano je da premijer novinare naziva krvoločnim kopiladima u vreme kada je društvo podeljeno mržnjom koju on i njegovi prijatelji šire poslednjih nekoliko godina", rekla je Veronika Remišova, predsednica Za ludi (Za Ljudi) zabava, u objavi na Fejsbuku.

Ubistvo istraživačkog novinara i njegove verenice 2018. godine primoralo je Fica da podnese ostavku

Slovački mediji su pod pritiskom otkako se Fico vratio na vlast za četvrti mandat prošlog oktobra.

Njegova vlada je ukinula javni emiter RTVS i zamenila ga Slovačkom televizijom i radijem, za koji se zagovornici slobode govora i institucije EU boje da služi kao glasnogovornik vladajuće koalicije.

Godine 2018, tokom Ficovog trećeg premijerskog mandata, ubijeni su istraživački novinar Jan Kuciak i njegova verenica Martina Kušnirova, što je izazvalo najveće proteste u zemlji od pada komunističkog režima 1989. godine i dovelo do Ficove ostavke.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: