Svet 0

09.10.2024.

17:12

Zaharova uperila prst: "SAD i Velika Britanija su umešane. Imamo dokaze"

Rusija ima dokaze o umešanosti SAD i Velike Britanije u teroristički napad na gasovode Severni tok (SP) i Severni tok 2, a objavljivanje ovih podataka zavisiće od razvoja situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug

Zaharova uperila prst: "SAD i Velika Britanija su umešane. Imamo dokaze"
Profimedia

Podeli:

"Kao što znate, ovi dokazi postoje. Što se tiče toga da li ćemo ih objaviti, dakle, strogo govoreći, informacije o kakvim se dokazima radi, polazićemo od svrsishodnosti i od toga kako će se razvijati situacija oko istrage", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.

Ona je podsetila da je Rusija više puta nudila svoju saradnju u istrazi svim zainteresovanim stranama "i javno i kroz postojeće službene pravne kanale između agencija za sprovođenje zakona", ali da nije dobila nikakvu podršku.

"Po mom mišljenju, pre svega oni koji vode istrage u inostranstvu, Danska i Švedska, tamo je već sve jasno, ali u Nemačkoj je trebalo da budu zainteresovani za razmenu materijala.

U primanju podataka od nas, u pružanju relevantnih informacija. I ne samo da smo bili spremni za ovo, već smo na tome i insistirali", navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija nastavlja sopstvenu istragu, pokrenutu pod okriljem UN. Šef Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin već je rekao da Moskva ima dokaze o počiniocima terorističkog napada, podsetila je Zaharova.

Nariškin je u ponedeljak ocenio da napredak istrage o terorističkim napadima na zajedničku kompaniju ne dozvoljava da se nadamo da će pravi krivci zločina biti identifikovani i kažnjeni.

Istovremeno, odao je on, SVR ima apsolutno pouzdane informacije o direktnoj umešanosti Sjedinjenih Država i Velike Britanije u teroristički napad na gasovode.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se teroristički napad na gasovode Severni tok mora istražiti sa posebnom pažnjom.

On je istakao da prvenstveno Nemačka blokira sve korake u cilju utvrđivanja okolnosti terorističkih napada, kao i kažnjavanja počinilaca.

Zaharova je krajem septembra najavila da će Rusija podneti tužbu Međunarodnom sudu pravde u slučaju terorističkih napada na Severni tok. Portparol nemačke vlade Štefen Hebenstrajt prethodno je saopštio da je izdato nekoliko naloga za hapšenje tokom istrage bombaških napada na gasovode.

Pre toga, u avgustu, ispostavilo se da je, skoro dve godine nakon eksplozije gasovoda, nemačko tužilaštvo početkom leta raspisalo prvi nalog za hapšenje osumnjičenog. Ispostavilo se da je to ukrajinski instruktor ronjenja Vladimir Z, koji je uspeo da pobegne u domovinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da ovakvu operaciju nije mogla izvesti mala grupa ljudi.

Prema njegovim rečima, velike države su uključene u sabotažu gasovoda. Curenja u gasovodima Severni tok 1 i 2 otkrivena su u septembru 2022.

Predstavnik švedskog seizmičkog centra Bjorn Lund rekao je da su u zoni curenja cevovoda u trenutku vanredne situacije zabeležene dve snažne podvodne eksplozije.

Nakon toga, na mestu nesreće pronađeni su tragovi eksploziva. Rusija traži međunarodnu istragu o terorističkim napadima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

21 h

Podeli: