Svet 2

09.10.2024.

14:05

Sreli se Lukašenko i Putin i "pao" je orden

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, sastali su se u Kremlju.

Izvor: Sputnjik

Sreli se Lukašenko i Putin i "pao" je orden
Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Podeli:

Ruski lider je istakao da je Lukašenko učinio mnogo na razvoju bilateralnih odnosa između Rusije i Belorusije.

"Danas će vam, kao što znate, biti uručena najviša državna nagrada Ruske Federacije - Orden apostola Andreja Prvozvanog... U ovom slučaju, za posebne zasluge u jačanju bilateralnih veza između Rusije i Belorusije. Vi ste veoma mnogo učinili za to", rekao je Putin.

Dinamika odnosa Rusije i Belorusije je značajna, trgovinske i ekonomske veze se razvijaju dobrim tempom, naveo je Putin na početku sastanka.

Prema njegovim rečima, obim rusko-beloruske trgovine iznosio je 46,5 milijardi dolara, a saradnja pokazuje dobru dinamiku.

Ruski lider je takođe istakao da je Rusija na prvom mestu po direktnim investicijama u belorusku ekonomiju, kao i da tak pokazatelj iznosi 4,5 milijardi dolara. On je rekao da zemlje nastavljaju da razvijaju saradnju u oblasti industrije i poljoprivrede.

On je dodao da dve zemlje imaju mogućnost da se dopunjuju u industrijskim projektima, posebno u avijaciji.

Zapad želi da uguši Rusiju i Belorusiju

Sa svoje strane, Lukašenko je rekao da je Zapad postavio plan da uguši Rusiju i Belorusiju, ali da nije uspeo u tome.

"Zapad je postavio sebi plan da nas uguši, pre svega, u ekonomiji i finansijama. Nije im uspelo. To već i sami priznaju", ocenio je Lukašenko.

Beloruski predsednik primetio je da na sastanku lidera Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u utorak nije bilo nesuglasica po međunarodnim pitanjima.

Planirano je da šefovi država razgovaraju o aktuelnim pitanjima daljeg razvoja rusko-beloruskih odnosa strateške saradnje i savezništva sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države.

Nakon sastanka će biti održana svečanost na kojoj će Lukašenku biti uručeno najviše priznanje Rusije – orden Svetog Andreja Prvozvanog.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: