Svet 0

09.10.2024.

18:47

Orban oštro kritikovan; "Izneverio ih je"

Predsednica EK Ursula fon der Lajen osudila mađarskog premijera Viktora Orbana da se pomirio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da je dozvolio strano mešanje Rusije i Kine, i izneverio mađarski narod.

Izvor: Tanjug

Orban oštro kritikovan; "Izneverio ih je"
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Podeli:

"Želim da ih pitam, da li bi ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. Ili Čehe i Slovake za sovjetsku represiju 1968? Ili Litvance za sovjetski napad 1991.", rekla je fon der Lajen gledajući u Orbana koji je u EP predstavio program predsedavanja Mađarske EU.

Fon der Lajen je optužila mađjarskog premijera i da se "umiljava" ruskom predsedniku. "Još ima onih koji za ovaj rat krive ne osvajača, već napadnute", dodala je Fon der Lajen.

Nakon komentara lidera političkih grupa u Parlamentu, Orban je dobio priliku da odgovori i rekao da je "iznenađen onim što je predsednica rekla".

"Nije u redu govoriti o ovim razlikama u mišljenjima kada je ovde reč o predsedavanju", rekao je Orban.

Evropski parlament je u prošlosti kritikovao fon der Lajen da je previše meka kada se bavi pitanjima vladavine prava i ljudskih prava u Mađarskoj, prenosi Politiko.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

23 h

Podeli: