Svet 5

09.10.2024.

10:22

Uf, Volodomire, nećeš izdržati...

SAD i Evropa ne uspevaju da pruže odlučujuću vojnu pomoć Ukrajini, a eventualna pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD bi uskoro mogla da otkrije dubinu ove greške, piše Gardijan.

Izvor: Gardijan

Uf, Volodomire, nećeš izdržati...
Profimedia

Podeli:

Kako piše Pol Tejlor, viši saradnik u Centru za evropsku politiku, jedan neimenovani zapadni zvaničnik je rekao da će možda biti potreban "drugi šok" veličine ruske invazije na Ukrajinu da bi se zapadne zemlje trgnule iz svoje "frke" i podstakle Evropljane da preduzmu radikalnije korake za jačanje i integraciju svojih sopstvene odbrane.

Taj šok može uključivati, kako navodi Tejlor, iznenadni kolaps ukrajinske odbrane na frontu, još jedan masakr u stilu Buče od strane ruskih snaga ili možda pobedu Donalda Trampa 5. novembra. Bilo šta od toga bila bi katastrofa za Kijev.

Možda vas zanima

A Ujedinjeno Kraljevstvo se bori sa sopstvenim budžetskim problemima dok se nova laburistička vlada fokusira na popravku zdravstvenih i javnih usluga usred medijskog besa zbog lukavih poklona političkih donatora. U međuvremenu, krajnje desničarske, proruske stranke dobijaju na mnogim evropskim izborima, poslednjim u Austriji, ističe Tejlor.

On podseća da je Rusija u septembru osvojila više ukrajinske teritorije nego u bilo kom mesecu od marta 2022. Ipak, uprkos odlasku Volodimira Zelenskog u Generalnu skupštinu UN i Vašington gde je predstavio “plan pobede” i uprkos njegovom zalaganju za više oružja i slobodnije ruke da ih koristi na ruskom tlu , američka i evropska pažnja se udaljila od Ukrajine. Za Kijev su ovo opasna i frustrirajuća vremena.

Džo Bajden izbegava bilo kakav politički korak koji bi mogao da ugrozi šanse Kamale Haris da zadrži Trampa podalje od Bele kuće, a to ograničava ne samo njegovu sposobnost da obuzda Izrael u borbi protiv Hamasa, Hezbolaha i Irana, već i njegovu spremnost da ovlasti Ukrajinu da udari duboko u Rusiju raketama koje isporučuju SAD ili evropskim oružjem koje sadrži američke komponente.

Možda vas zanima

Svet

Kamala Haris je rekla: NE!

Potpredsednica SAD i kandidat za predsednika države Kamala Haris izjavila je da nije spremna da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini bez učešća Kijeva.

11:52

8.10.2024.

1 d

Bajden je i dalje zabrinut da bi Vladimir Putin mogao podići nuklearni ulog ili uzvratiti Zapadu na načine koji bi mogli proširiti sukob i dati Trampu propagandni štap kojim će pobediti demokrate.

Britanija i Francuska, koje snabdevaju Ukrajinu raketama vazduh-zemlja “Storm Shadov” i “Scalp”, ne mogu dozvoliti njihovu neograničenu upotrebu protiv ruskih pozadinskih baza bez zelenog svetla SAD, navodi se dalje u tekstu.

"Nemački kancelar Olaf Šolc nastavlja da se protivi snabdevanju raketnog sistema ‘Taurus’, koji Kijev dugo zahteva da gađa ruske linije snabdevanja i lansirne rampe za rakete. Šolcovo oklevanje je mešavina elektoralizma (Alternativa za Nemačku i Alijansa Sahra Vagenkneht su obe antiratne), istorijske (njegov SDP je uvek bila stranka mira) i straha od izdvajanja Nemačke za rusku odmazdu", navodi Tejlor.

On podseća i da je u svojim oproštajnim govorima i intervjuima, bivši generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izrazio javno žaljenje što zapadni saveznici Ukrajini nisu isporučili više oružja pre ruske invazije u punom obimu 2022. godine, tvrdeći da bi to otežalo ofanzivu Moskve, a možda čak i da je odvratio to.

Tejlor zatim kaže da su mnoge evropske zemlje ispraznile svoje dotrajale zalihe municije da bi snabdele Kijev i bore se da prošire nacionalnu industriju naoružanja ili nabave zalihe u inostranstvu.

"Postojao je određeni zamah iza veće evropske odbrambene integracije ranije ove godine, kada je Komisija objavila svoju strategiju odbrambene industrije", rekao mi je visoki zvaničnik. "Ali to je izbledelo od evropskih izbora sa političkim problemima u ključnim prestonicama. Sada će možda biti potreban zemljotres kao što je povratak na vlast NATO skeptičnog Trampa da bi se obnovila energija i stavilo više novca u odbrambene napore EU. Ako Haris pobedi, postoji rizik da će se prestonice EU opustiti i vratiti se oslanjanju na zaštitu SAD, kao što su neki učinili nakon što je Bajden pobedio Trampa 2020", napisao je Tejlor.

Ali, zaključuje on, Ukrajina to se bi ne može da priušti.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: