Svet 3

09.10.2024.

12:03

Zelenski, mrze te...

Jaroslav Hricak, profesor istorije na Univerzitetu u Lavovu, govorio je u intervjuu za "Corriere della Sera" o slabostima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Index.hr

Zelenski, mrze te...
Profimedia

Podeli:

"Popularnost Vladimira Zelenskog je na istorijski niskom nivou. Ako bi danas bilo glasanja, on bi bio poražen. Ukrajini su potrebni izbori što je pre moguće da povrati svoje političko vođstvo. Nažalost, moramo da čekamo: nećemo moći da izaći na izbore sve dok je zemlja pod pretnjom Rusije", rekao je Hricak.

On je objasnio zašto se izbori ne mogu održati sada.

"To sa praktične tačke gledišta nije moguće, sa delom okupirane teritorije, toliko građana u inostranstvu ili pod bombama. Postoji i rizik od popuštanja unutrašnjih tenzija koje ne slabe", naglasio je on.

"Zalužni ima potrebnu harizmu"

On smatra da popularnost Zelenskog opada iz dva razloga.

"Prvi razlog: više od godinu dana nije uspeo da ostvari nijednu pobedu. Osim možda napredovanja u Kurskom regionu, koji bi se, međutim, mogao pokazati veoma krhkim. Drugi razlog: Zelenski nas tretira kao da smo deca koja nisu sposobna da rasuđuju i koja nisu, moraju ozbiljno da govore istinu", naveo je on.

"Zelenski nastavlja da ponavlja herojsku priču iz prvih meseci, prema kojoj moramo ostati jedinstveni i boriti se za oslobođenje svih regiona koje su okupirali Rusi, uključujući i Krim. Ali ovu priču više niko ne prihvata: očigledno je da ćemo neće moći da se vrati na granice iz 1991. godine, a to bi u svakom slučaju dovelo do mnogo smrti i razaranja, što zemlja u stvarnosti ne može da podnese", nastavio je on.

On je takođe predvideo ko će danas pobediti na predsedničkim izborima.

"Poslednje ankete ukazuju na jasnu prednost bivšeg šefa oružanih snaga Valerija Zalužnog. On bi imao neophodnu harizmu da traži više žrtava i čini bolne ustupke Putinu, ali za sada ne znamo da li je spreman da se kandiduje", upozorio je Hricak.

"Zelenski sanja da igra ulogu ukrajinskog Čerčila"

Nije siguran da je Zelenski svestan problema.

"Okružio se lojalnim izvršiteljima koji pokušavaju da ga odvrate od loših vesti. Srž problema ostaje njegova želja da koncentriše vlast u svojim rukama: saradnike bira na osnovu lojalnosti, a ne profesionalizma", rekao je on.

"Imamo tradiciju predsednika koji pokušava da vlada u stilu svog prethodnog rada. Zelenski je bio dobar glumac i još uvek se tako ponaša. On sanja da igra ulogu ukrajinskog Čerčila. Hitnost rata mu je pomogla: on oličavalo velikodušno i hrabro dobrovoljstvo Ukrajinaca, koji su želeli da se bore po svaku cenu", istakao je on.

"Ali igra je postala teža kada je postalo jasno da će se rat odugovlačiti i da je potrebno razviti inovativnu politiku otpora. Poredim ga sa Gorbačovim: veoma popularan na početku perestrojke, ali onda sve izolovaniji; poštovan pa čak i voljeni u inostranstvu, ali prezreni u kućama", dodao je on.

"Ovo je klasičan rat na iscrpljivanje"

On podržava ideju opozicije koja želi da stvori vladu nacionalnog jedinstva da bi pregovarala sa Putinom.

"Da, to bi moglo biti rešenje. Zelenski nije sistematski mislilac, njemu su potrebni stručni savetnici koji razvijaju dugoročne politike i strategije. Moramo da pređemo sa nade u pobedu na politiku opstanka. Ali Putin pobeđuje, on je pokušavajući da zauzme što je moguće veći deo Ukrajine, nije spreman na kompromis", rekao je on.

Osvrnuo se i na napredovanje ruske vojske u Donbasu.

"Ovo je klasičan rat iscrpljivanja. A ovakvi ratovi se završavaju kolapsom jedne od dve vojske. Rezultat zavisi od toga koliko dugo je društvo spremno na žrtvu. Ali za sada ne vidim nikakve znake ukrajinskog kolapsa", rekao je on.

"Očigledno, zapadna pomoć i rakete dugog dometa igraju centralnu ulogu. Ovde je situacija teška. Ali u Rusiji bi moglo biti gore. Čini se da većina Rusa želi da se rat odmah završi", zaključio je on.

Pročitajte još: 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: