Svet 6

09.10.2024.

21:04

Uživo Stigle pretnje; Sprema se veliki napad

Sukobi na Bliskom istoku eskaliraju. Izrael je ponovo gađao Bejrut i Damask tvrdeći da su mete napada u prestonicama Libana i Sirije Hezbolahovi operativci.

Izvor: B92.net

Stigle pretnje; Sprema se veliki napad
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

21:04

Galant ponovo zapretio

Izraelski ministar odbrane Joav Galant danas je upozorio da će izraelski napad na Iran biti smrtonosan i precizan, kao i da će se dogoditi iznenada.

Iran ''neće razumeti šta se dogodilo ni kako'' kada Izrael bude napao, rekao je Galant tokom posete vojnoj obaveštajnoj jedinici 9900, prenosi Tajms of Izrael.

20:02

Sančez: "Napad na Liban je invazija"

Španski premijer Pedro Sančez danas je okarakterisao izraelsku vojnu ofanzivu na Liban kao invaziju i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

''Jasno je da je došlo do invazije treće zemlje na suverenu državu kao što je Liban, i stoga međunarodna zajednica ne može ostati ravnodušna", rekao je Sančez u parlamentu.

On je istakao da je Španija osudila invazije na Ukrajinu i Gazu, a da sada isto čini kada je u pitanju Liban, prenosi portal Nju arab.

19:09

IDF: Uništen lanser

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je uništila lanser raketa koji je korišćen za napade na pogranični izraelski grad Kirijat Šmonu, a u kojima su poginule dve osobe, prenosi Gardijan.

17:48

Najmanje 60 mrtvih u napadu na Pojas Gaze

Najmanje 60 osoba je poginulo danas u izraelskim udarima na Pojas Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni radnici. Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je napad koji traje već peti dan, usmeren da spreči borce Hamasa da izvedu nove napade iz Džabalije i da osujeti njihovo pregrupisanje, prenosi Rojters.

Ove operacije u okupiranoj palestinskoj enklavi su se našle u senci sukoba IDF sa libanskom militantnom grupom Hezbolah i izraelskih planova da uzvrati na prošlonedeljni iranski raketni napad, navodi britanska agencija.

17:15

Netanjahu će razgovarati sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovaraće večeras sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Očekuje se da će se telefonski razgovor fokusirati na plan Izraela za odmazdu nakon napada iranskim balističkim projektilima prošle nedelje, prenosi Tajms of Izrael.

16:28


Sirene koje upozoravaju na dolazeće rakete se čuju u brojnim gradovima širom Gornje Galileje i Golanske visoravni, uključujući Safed, Roš Pinu, Kacrin i Tuba-Zangarije.
 

16:24

Presretanja na nebu iznad Safada

15:16

Pentagon poručio: Ne želimo rat

Portparolka američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing izjavila je danas da ne može da govori o mogućoj agresiji Izraela na Iran, ali da je sigurna da Vašington ne želi rat sa Islamskom Republikom.

"Američki i izraelski zvaničnici su u stalnom kontaktu jedni sa drugima i nastavljaju da se konsultuju sa Izraelcima kako bi saznali kakav će biti njihov odgovor", rekla je ona i dodala da ne želi da govori na osnovu spekulacija.

Sing je još jednom ponovila podršku SAD "pravu Izraela da se brani od pretnji", navodi se u saopštenju Pentagona. Takođe je saopštila da je otkazana poseta izraelskog ministra odbrane Joava Galanta Vašingtonu, ne navodeći razlog te odluke iz Tel Aviva.

"Upravo smo obavešteni da će ministar Galant odložiti svoj put u Vašington", rekla je portparolka Pentagona.

Kako je prethodno bilo najavljeno, očekivalo se da se Galant danas u Vašingtonu sastane sa sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom.

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

23 h

Podeli: