Svet 4

09.10.2024.

12:20

Uživo Uzbuna – sprema se udar balističkim raketama; U ogromnom problemu su FOTO

Rat u Ukrajini – 959 dan. Snage ruske vojske ušle su u Toreck, u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti. Kako navodi ukrajinska brigada Nacionalne policije "Ljut", Rusi su stigli do Centralnog rudnika u Torecku.

Izvor: B92.net

Uzbuna – sprema se udar balističkim raketama; U ogromnom problemu su FOTO
B92.net

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

12:18

proglašena vazdušna opasnost: Pretnja od balističkog oružja

11:05

Rusi napreduju na kupjanskom pravcu

Ruska vojska napreduje u dubinu odbrane neprijatelja na kupjanskom pravcu, od oslobođenih sela do reke Oskol rastojanje je oko tri kilometra, izjavio je za Sputnjik načelnik ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
 

11:04

Peskov: Nije istina da su Tramp i Putin sedam puta razgovarali telefonom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je navode da je republikanski predsednički kandidat na izborima u SAD i bivši predsednik Donald Tramp sedam puta razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon odlaska sa funkcije.

"Ne, to nije tačno", rekao je Peskov, a prenela agencija RIA Novosti.

EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

O navodnim telefonskim razgovorima bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera govori se u knjizi američkog novinara Boba Vudvorda (81) pod naslovom "Rat", koja će biti objavljena sledeće nedelje.

Trampov predizborni tim oštro je kritikovao tu knjigu, navodeći da nijedan od događaja koji je opisan u njoj nije istinit, i nazivajući njenog autora "poremećenom i ludom osobom".

Vudvord je ranije pisao o skandalu Votergejt, što je dovelo do ostavke Ričarda Niksona na funkciju predsednika SAD 1974. godine.

Napisao je i tri knjige o Trampu, a u najnovijoj knjizi Vudvord se osvrće na ključne događaje nakon što je Džozef Bajden postao predsednik SAD, uključujući rat u Ukrajini i rat u Pojasu Gaze.

Knjiga "Rat" trebalo bi da bude objavljena 15. oktobra.

10:25

Uf, Vlodomire, nećeš izdržati...

09:48

"Solncepek" prži

Teški raketni sistem TOS-1A "Soncepjok" grupe "Jug" uništio je otkrivene vatrene položaje ukrajinske vojske na periferiji jednog naselja na severskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

09:48

Ukrajinci uništeni na kurahivskom pravcu

Udarni FPV dronovi grupe "Jug" uništili su centar veze i ljudstvo ukrajinske vojske na kurahovskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

09:47

Kijev je u grdnom problemu


Ukrajinska vojska je u kolosalnom deficitu dronova, a Kijev nema sredstava da ih kupuje, izjavio je direktor jedne od najvećih ukrajinskih kompanija za proizvodnju bespilotnih letelica "Ukrspeksistems" Dmitrij Hasapov, prenosi Fajnenšel tajms.

Kako je rekao, njegova kompanija ne dobija dovoljno državnih ugovora za svoje proizvodne kapacitete.
"Država nema sredstava da ih kupi", precizirao je on.
 

09:46

Nemačka odobrila 400 miliona evra za podršku Kijevu

Ministarstvo odbrane Nemačke planira dalju podršku Ukrajini, Bundestag (nemački parlament) odobrio je izdvajanje dodatnih 400 miliona evra za pružanje vojne pomoći Kijevu, izjavio je šef radne grupe za koordinaciju pomoći Kijevu pri nemačkom Ministarstvu odbrane general-major Kristijan Frojding u intervjuu za RND.

"Upravo smo dobili odobrenje od Bundestaga za dodatnih 400 miliona evra samo za 2024. godinu. To će nam omogućiti da ove godine realizujemo ukupno 50 projekata ukupne vrednosti od 1,4 milijarde evra", rekao je Frojding.

Istovremeno je podsetio da su američke vlasti obećale da će obezbediti dodatnih 8 milijardi evra za pomoć Ukrajini.
 

09:40

Oborena raketa "iskander"

Ruska vojska napala je tokom noći Ukrajinu sa tri balističke rakete "iskander-M/KN-23" i 22 udarne bespilotne letelice "šahed", saopštila je komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na Fejsbuku, prenosi Ukrinform.

Dvadeset i jedan dron oboren je u oblastima Odesa, Vinica i Kijev, a poslednji se vratio se u Rusiju, dodaje se u saopštenju ukrajinskog ratog vazduhoplovstva.

09:08

Oglasili se Rusi: Incident

U Karačevskom okrugu u Brjanskoj oblasti u Rusiji jutros je zabeležen incident u vezi sa detonacijom eksplozivnih predmeta, saopštila je Glavna uprava ruskog Ministarstva za vanredne situacije za taj region.

"Registrovana je jedna vanredna situacija u opštini u vezi sa detonacijom eksplozivnih predmeta 9. oktobra 2024. godine u okrugu Karačevski u Brjanskoj oblasti", navedeno je u saopštenju, u vezi sa incidentom koji se dogodio jutros oko 06.00 sati, prenela je agencija RIA Novosti.

U saopštenju se pojašnjava da u okrugu Karačevski i Brjanskoj oblasti nije uvedeno vanredno stanje.
 

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: