Svet 8

09.10.2024.

22:24

Uživo Veliki ruski napad na Odesu; Zabeleženo pet žrtava

Rat u Ukrajini – 959 dan. Snage ruske vojske ušle su u Toreck, u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti. Kako navodi ukrajinska brigada Nacionalne policije "Ljut", Rusi su stigli do Centralnog rudnika u Torecku.

Izvor: B92.net

Veliki ruski napad na Odesu; Zabeleženo pet žrtava
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

22:24

Poginulo pet osoba u granatiranju Odese

U ruskom napadu na lučku infrastrukturu Odese poginulo je pet, a ranjeno je devetoro ljudi, saopštio je zamenik ukrajinskog premijera Aleksij Kuleba. On je potvrdio da su ruske snage izvršile napad balističkim raketnim projektilima, prenosi agencija Unian.

"Sve žrtve su Ukrajinci. Povređenima je odmah ukazana lekarska pomoć, petoro je u teškom stanju", navodi se u saopštenju i dodaje da je tokom napada oštećeno civilno plovilo pod zastavom Paname i jedan kontejnerski brod.

22:23

Rusi navode da Ukrajinci koriste hemijsko oružje

Rusija detaljno beleži slučajeve kada ukrajinski ekstremisti koriste hemijsko oružje u zoni specijalne vojne operacije i nedavno je predala Organizaciji za zabranu hemijskog oružja rezultate svoje istrage, saopštio je ruski ambasador u Holandiji, stalni predstavnik pri OZHO Vladimir Tarabrin.

"Tražimo od Tehničkog sekretarijata OZHO i država članica da maksimalno ozbiljno shvate te informacije“, rekao je Tarabrin.
 

21:01

Napadi u Odeskoj oblasti

Ruska vojska je u poslednjih pola sata izvela nekoliko napada na lučku zonu Iljičevska (ukr. Černomorsk) u Odeskoj oblasti, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog pokreta otpora Sergej Lebeđev.

Kako je istakao, jedna raketa je verovatno pogodila cisternu sa gorivom i mazivom, a moguće da je pogođen i tanker. Detalji se utvrđuju.
 

18:31

Rusi uništili "Patriot"

Ruske snage su "iskanderom-m" uništile ukrajinski sistem "patriot" i živu silu protivnika u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Još jedan sistem "patriot" je oštećen, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

17:56

Snimak napada

16:15

Ruski napad avionima Su-34

Ukrajinska vojska pretrpela je ogromne gubitke u Kurskoj oblasti usled udara ruskih aviona Su-34, piše američki časopis „Militari voč“.

Kako se ističe, Su-34 imaju veoma važnu ulogu u čitavom ukrajinskom sukobu.
 

14:43

Severnokorejske trupe na frontu? Bore se za Ruse

14:43

Odlaže se sastanak u Ramštajnu zbog nedolaska Bajdena

13:35

Potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine

Ukrajinski predsednik i hrvatski premijer potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i podršci između Hrvatske i Ukrajine.

Tanjug/Damir Sencar/Pool Photo via AP
 
HRT je javio da je sastanak Zelenskog i Plenkovića u toku i podseća da su se oni poslednji put videli pre nešto više od mesec dana kada je hrvatski premijer boravio u Kijevu.
 
Bilateralni Sporazum koji su potpisali Zelenski i Plenković podrazumeva humanitarnu pomoć, razminiranje i procesuiranje ratnih zločina.
 

13:34

Rusi: Preuzeli smo kontrolu

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad dva naselja u Kurskoj oblasti, Novo Sorokino i Pokrovsk, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Jedinice grupe snaga 'Sever' nastavile su izvodjenje ofanzivnih operacija, tokom kojih su oslobodile naselja Novo Sorokino i Pokrovsk", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored toga, borci grupe "Severa" porazili su formacije deset brigada Oružanih snaga Ukrajine kod Darina, Ljubimovke, Novog Puta i Plehova.

Takođe su odbili dva napada ukrajinskih snaga u pravcu naselja Ljubimovka i Plehovo.

"Gubici Oružanih snaga Ukrajine dnevno na Kurskom pravcu iznosili su više od 100 vojnika. Ukupno, tokom borbi neprijatelj je izgubio više od 21.300 hiljade ljudi", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
 

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: