Svet 0

08.10.2024.

20:18

Britanski vojnik se malo "zaigrao"; Hteo da bude dvostruku špijun

Britanski vojnik Danijel Abed Kalife preneo je osetljive informacije ljudima povezanim sa iranskim Korpusom garde islamske revolucije i kasnije pobegao iz zatvora, što je izazvalo poteru širom zemlje, rekli su danas tužioci sudu u Londonu.

Izvor: Tanjug

Britanski vojnik se malo "zaigrao"; Hteo da bude dvostruku špijun
Shutterstock/breakermaximus

Podeli:

Tužilac Mark Hejvud je poroti rekao da je Kalife  prikupljao "osetljive i ponekad tajne" informacije više od dve godine između maja 2019. i januara 2022, a zatim je tvrdio da je to učinio da bi postao dvostruki agent.

Kasnije je Kalife, koji više nije pripadnik britanskih oružanih snaga, optužen da je ostavio lažnu bombu na stolu i pobegao iz svoje kasarne, pre nego što je uhapšen i zadržan u pritvoru do suđenja.

Hejvud je rekao da je Kalife pobegao iz zatvora prošlog septembra, što je izazvalo "intenzivnu potragu širom zemlje", prenosi Rojters.

Ovaj 23-godišnjak nalazi se na suđenju pred krunskim sudom u Vulviču pod optužbom za prikupljanje informacija koje bi mogle biti korisne neprijatelju, odnosno Iranu.

Kalife je takođe optužen za pribavljanje informacija koje bi mogle biti korisne za terorizam, za lažnu bombu i za bekstvo iz pritvora, a on negira sve optužbe.
Hejvud je rekao da se Kalife pridružio vojsci neposredno pre svog 17. rođendana 2018. godine i prošao bezbednosnu proveru početkom 2019. godine, da bi se na kraju pridružio korpusu za signalizaciju.

''Kalife nije imao stvarnu nameru da jednostavno spusti glavu, nauči svoj zanat i postane ono što je smatrao pukim vojnim signalizatorom. Dok je još imao 17 godina, počeo je da razmišlja o špijunaži'', rekao je tužilac danas.

Porota je takođe čula tvrdnje da je Kalife rekao policiji, nakon što je uhapšen 2022. godine, da je prvi put stupio u kontakt sa nekim ko je povezan sa IRGC-om i da je "pokušao da se upusti u dvostruki blef".

Tužilac je dodao da je Kalife rekao da je pokupio oko 1.500 funti u vreći za pseći otpad iz parka u severnom Londonu u avgustu 2019. po uputstvima svog vodiča.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: