Svet 0

08.10.2024.

15:26

Šef MI5: Rusi i Iranci izazivaju haos u Evropi

Velika Britanija se suočava sa porastom pokušaja atentata na svojoj teritoriji od strane Rusije i Irana, jer neprijateljske države regrutuju kriminalce da "rade svoj prljavi posao" za njih, rekao je danas šef britanske obaveštajne agencije MI5.

Izvor: Beta

Šef MI5: Rusi i Iranci izazivaju haos u Evropi
EPA-EFE/ANDY RAIN

Podeli:

Direktor MI5 Ken Mekalum rekao je da su se njegovi agenti zaustavili oko 20 zavera koje podržava Iran od 2022. godine i upozorio da bi Teheran mogao da proširi svoj uticaj u Velikoj Britaniji ako Izrael ih napadne Izrael.

Mekalum je rekao da rastući sukobi na Bliskom istoku povećavaju rizik "povećanja ili širenja agresije iranske države u Ujedinjenom Kraljevstvu".

U obraćanju u kojem je izneo glavne pretnje Ujedinjenom Kraljevstvu od strane "neprijateljskih država i terorističkih grupa", Mekalum je rekao da takođe postoji rizik da sukobi Izraela sa militantnim grupama koje podržava Iran, Hamasom u Gazi, Hezbolahom u Libanu i Hutima u Jemenu, mogu izazvati terorističke napade u Velikoj Britaniji.

Bliskoistočna kriza se u Britaniji nije "u velikim razmerama pretvorila u terorističko nasilje", rekao je on, ali neprijateljske države, pojedinačni napadači i oživljena grupa Islamska država kombinuju se kako bi stvorili "najsloženije i međusobno povezano okruženje pretnji koje smo videli do sada".

Mekalum je rekao da od smrti Mahše Amini, koja je umrla u iranskom policijskom pritvoru u septembru 2022. nakon što je privedena zbog navodnog kršenja zakona o obaveznim maramama islamske republike, "videli smo zaveru za zaverom ovde u Ujedinjenom Kraljevstvu, bez presedana i razmera".

On je rekao da su MI5 i policija odgovorile na 20 potencijalno smrtonosnih zavera koje podržava Iran od januara 2022.

Mekalum je rekao da ruska vojna obaveštajna agencija pokušava da iskoristi "paljevinu, sabotažu i još mnogo toga" kako bi stvorila "haos" na ulicama Britanije i drugih evropskih zemalja.

Rusija i Iran se često okreću kriminalcima, "od međunarodnih trgovaca drogom do sitnih lopova", kako bi izvršili napade, rekao je on.

Zvanični nivo pretnje od terorizma u Velikoj Britaniji je "značajan", na sredini skale od pet tačaka, što znači da je napad verovatan, a od 2017. MI5 i policija su razbili 43 terorističke zavere u podmakloj fazi.

Dok oko tri četvrtine terorističkih zavera potiče od islamske ekstremističke ideologije, a četvrtina od ekstremne desnice, on je rekao da te oznake "ne odražavaju u potpunosti raspon verovanja i ideologija koje vidimo", poput " mržnje na internetu , teorije zavere i dezinformacije", rekao je Mekalum.

"Prvih 20 godina moje karijere ovde je bilo prepuno terorističkih pretnji", rekao je Mekalum. "Sada se suočavamo sa njima zajedno sa zaverama za ubistva i sabotaže koje podržava država, u pozadini velikog evropskog kopnenog rata".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: