Svet 6

08.10.2024.

13:51

Isplivali detalji: Kim Džong Un šalje trupe na Istočni front

Ministar odbrane Južne Koreje je u parlamentu izjavio da bi severnokorejski vojnici mogli da se bore zajedno sa ruskom vojskom na Istočnom frontu.

Izvor: Novosti.rs

Isplivali detalji: Kim Džong Un šalje trupe na Istočni front
EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Podeli:

On je ovo izjavio nakon što su mediji objavili da je Pjongjang izgubio trupe u ratu.

"Pošto su Rusija i Severna Koreja potpisale zajednički ugovor sličan vojnom savezu, mogućnost takvog raspoređivanja je vrlo verovatna", rekao je ministar odbrane poslanicima tokom sednice parlamentarne revizije.

Šin Von-Sik je rekao da su izveštaji o žrtvama Severne Koreje na ukrajinskim linijama "takođe verovatno tačni", izvestila je južnokorejska državna novinska agencija Jonhap.

"Ocenjujemo da je pojava žrtava među severnokorejskim oficirima i vojnicima u Ukrajini vrlo verovatna, s obzirom na različite okolnosti", dodao je.

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Kijev post i Interfaks Ukrajina citirali su neimenovane obaveštajne izvore koji tvrde da je šest severnokorejskih vojnika poginulo u ukrajinskom raketnom udaru u istočnoj oblasti Donjecka.

Tri vojnika su takođe navodno povređena i poslata su na lečenje u moskovsku bolnicu.

SAD i njihovi saveznici koji podržavaju Ukrajinu optužili su Severnu Koreju da šalje oružje i municiju Rusiji za upotrebu u njenom ratu.

General-potpukovnik Kirilo Budanov, ukrajinski šef vojne obaveštajne službe, optužio je Pjongjang da "isporučuje lude količine artiljerijskih granata koje su kritične za Rusku Federaciju".

Ovo je usledilo nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi rešavanje isporuka severnokorejskog oružja Rusiji trebalo da bude prvi prioritet.

Moskva i Pjongjang su demantovali takve navode.

Amerika, Britanija, Nemačka i drugi zapadni podržavaoci javno su snabdevali Ukrajinu ogromnim zalihama oružja, uključujući rakete i borbene avione, i milijardama dolara vojnog finansiranja za održavanje njenih ratnih napora.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje osudilo je u nedelju NATO jer je optužio tu zemlju da "podstiče" rat u Ukrajini navodnim slanjem projektila, granata i dronova u Moskvu.

"Ako NATO nastavi da se trudi da narušava dostojanstvo, suverenitet, bezbednost i interese DNRK, dok uporno vodi neprijateljsku politiku prema njoj, NATO koji slepo prati SAD biće smatran u potpunosti odgovornim za tragične posledice koje to ima za posledicu",  navodi se u saopštenju, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: