Svet 2

08.10.2024.

9:50

"Tempirana bomba" danima lutala Jadranom

Oružje i oprema namenjena Izraelu od 7. oktobra dolazi iz brojnih zemalja sveta i regiona. Obzirom na značajno korišćenje vazdušnih snaga i aviobombi, potražnja za vojnim eksplozivima je porasla na globalnom tržištu.

Izvor: Klix.ba

"Tempirana bomba" danima lutala Jadranom
Shutterstock/David G40

Podeli:

Pod portugalskom zastavom prošle nedelje u Jadransko more je uplovio teretni brod MV Kathrin. Uprkos nekoliko pokušaja da pristane u nekoj od jadranskih luka i Hrvatskoj i Crnoj Gori, brod je nekoliko dana lutao Jadrana.

Prema pisanjima hrvatskih medija, razlog neprimanja ovog broda jeste njegov teret koji je izuzetno rizičan za pristanak u luci. Naime ovaj brod transportuje osam kontejnera vojnog eksploziva RDX Hexogen za Izrael.

Vojni eksploziv RDX spada u red najsnažnijih eksploziva vojne namene pri čemu je za jedan i po put snažniji od TNT. Ove karakteristike čine ovaj transport još opasnijim ali i razlog zbog kojeg su odbili pristanište za ovaj brod u luci Ploče i Split u Hrvatskoj i luci Bar u Crnoj Gori.

U toku jučerašnjeg dana brod MV Kathrin je napustio vode Jadrana i zaputio se prema Malti. Prema aplikaciji za praćenje plovila MarineTrafic brod se nalazi na pučini ispred Malte što bi moglo značiti da brod ni tamo nema dopuštenje za pristajanje u luku.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: