Svet 0

08.10.2024.

8:36

Čekaju najbolje vreme za napad: Poznate mete?

Američki Njujork Tajms analizirao je potencijalni odgovor Izraela na iranski napad te su saopštili kako je teško očekivati da Izrael kao mete za napad odabere iranska nuklearna postrojenja.

Izvor: Klix.ba

Čekaju najbolje vreme za napad: Poznate mete?
Profimedia

Podeli:

Nekoliko zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti izjavili su kako se, uprkos zabrinutosti Vašingtona, ne očekuje da će Izrael pogoditi iranske nuklearne lokacije.

Umesto toga, zvaničnici ističu kako će se Izrael najverovatnije fokusirati na vojne baze, obaveštajne službe ili čak rukovodstvo Irana.

"Bivši i sadašnji izraelski zvaničnici izrazili su sumnje da bi Izrael mogao da nanese ozbiljnu štetu iranskom nuklearnom programu. Ipak, u Pentagonu smatraju da će Izrael u svakom slučaju odlučiti kada je najbolje vreme za napad", piše Njujork Tajms.

Kada je reč o eventualnom napadu na nuklearna postrojenja, zvaničnici su obrazložili zbog čega izražavaju sumnju u ovakav sled događaja.

"Postavlja se pitanje da li bi potencijalni udar bio dovoljno efikasan da ometa nuklearni program ili bi ga jednostavno umesto toga poslao u podzemlje i doveo do toga da Teheran ubrza priču o nuklearnom oružju", ističe se u analizi.

Umesto napada na nuklearna postrojenja, ističe se kako je Vašington, u koordinaciji s Izraelom, pozvao na sabotaže, diplomatiju i sankcije kao mere koje bi osujetile iranski nuklearni program.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: