Svet 0

08.10.2024.

13:34

Uživo Najsilniji napad od početka sukoba: 100 raketa za pola sata FOTO/VIDEO

U Tel Avivu je obeležena prva godišnjica od napada Hamasa na Izrael, dok je istovremeno nastavljeno međusobno raketiranje na Bliskom istoku.

Izvor: B92.net

Najsilniji napad od početka sukoba: 100 raketa za pola sata FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

13:43

Izrael nakon napada

13:40

Hezbolah saopštio: Pogođeno više ciljeva u Izraelu

Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je danas da je pogodio više ciljeva na severu Izraela, kako navode, u znak odmazde za jednogodišnji "genocidni rat izraelskog režima u opkoljenom pojasu Gaze".

U saopštenju se navodi da je salvom raketa pogodio štabove izraelskih snaga u gradu Šlomi, kibuc Hanita u zapadnoj Galileji i lokalitet Mardž u Vadi Hunejn u ranim jutarnjim satima, preneo je jemenski TV kanal Al Masira.

Dodaje se da je gađan štab izraelskih snaga u blizini kibuca Jiron, na severu Izraela u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Hezbolah je dalje naveo da je raketnim baražom pogodio dva artiljerijska položaja izraelskih snaga u gradovima Dišon i Dalton, na severom delu Zapadne obale.

13:17

Borelj: Hezbolah je država u državi

"Napadom na Liban, Izrael ostvaruje taktičke pobede, ali strateške poraze", rekao je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj, ističući da Evropska unija mora da pomogne u jačanju libanske vojske jer ne može da bude protivteža Hezbolahu u sadašnjem stanju.

Borelj je danas rekao da Hezbolah, militantni pokret čiji su članovi deo libanske vlade, predstavlja "državu u državi" i da je podrška libanskoj vojsci stoga neophodna za preuzimanje kontrole nad zemljom.

"Danas se ne može suprotstaviti Hezbolahu niti zaštititi teritorijalni integritet zemlje."

On je naglasio da se Evropska unija obavezala na finansijsku pomoć libanskoj vojsci, ali da "mora učiniti više".
 

13:05

U Haifi gađani civili?

12:53

Osam Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju dronom
Osam građana je poginulo, a više njih je povređeno kada je izraelski dron danas gađao grupu civila pored pumpe za vodu severno od grada Rafa u južnom pojasu Gaze. Medicinski izvori u Evropskoj bolnici u Gazi saopštili su da su tela osam ljudi prebačena u bolnicu nakon što su izraelske snage bombardovale grupu civila u Kirbet al-Adasu severno od Rafe, prenosi agencija WAFA.

12:34

Hezbolah napao Heifu

12:17

20 raketa ispaljeno na Haifu u drugom baražu; Broj raketa došao do 100

IDF saopštio je da je još 20 raketa ispaljeno iz Libana na oblast Haife, čime je ukupan broj projektila koje je Hezbolah ispalio na grad u roku od pola sata na preko 100.

Prema vojsci, neke od raketa je presrela protivvazdušna odbrana, a neki udari su identifikovani.

Žena od 70 godina ranjena je gelerima, a oštećeno je nekoliko kuća.
 

12:15

Hezbolah: Izraelska kopnena misija je neuspešna

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem izjavio je danas da je izraelska kopnena misija u Libanu bila neuspešna i da su vojni kapaciteti grupe "netaknuti".

"Ono što naši neprijatelji govore o našim borbenim sposobnostima je iluzija. Oni lažu. Poručujemo im, sve više Izraelaca će biti raseljeno iz naselja. Izraelski plan je da ubijaju libanske civile i isprazne sela kako bi izazvali haos. Ali ja im kažem, vaši napori su propali", rekao je Kasem u snimljenoj poruci koja je emitovana na libanskoj televiziji, a prenela Al džazira.

On je rekao da posle nekoliko dana operacije u Libanu, izraelske snage nisu uspele da napreduju.

U svom obraćanju je i pohvalio ubijenog lidera grupe Hasana Nasralaha jer je uneo "strah u srca cionista i što se borio protiv okupacionih kriminalaca".

Kasem je opisao prošlogodišnji napad Hamasa na južni Izrael kao "prvi korak ka promeni" i kritikovao je Izrael zbog, kako je rekao, "ubijanja žena, dece i starih" u Gazi.

Takođe je rekao da su SAD suštinski partner Izraela u napadima koji se izvode u Gazi i rekao da je Iran odlučan u tome da stane po strani i podrži otpor Izraelu.

"Da nije bilo američke podrške, agresija Izraela bi prestala za mesec dana", istakao je Kasem. Prema njegovim rečima, palestinski narod ne može da bude poražen i dostojan je oslobođenja. "Izrael želi da sve zemlje u regionu i tamošnji narod podvrgne svojoj politici", smatra Kasem.

11:56

Bejrut nakon granatiranja

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: