Svet 3

08.10.2024.

15:18

Uživo Ruske trupe napadaju; Udari su brutalni VIDEO

Rat u Ukrajini – 958 dan. Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da Ukrajina neće produžiti petogodišnji sporazum sa ruskom državnom energetskom firmom "Gazprom" o ukrajinskoj tranzitnoj ruti za gas, koji ističe krajem godine.

Izvor: B92.net

Ruske trupe napadaju; Udari su brutalni VIDEO
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

15:18

Jedna osoba poginula, šest povređeno u ruskom napadu na Antonovku

Jedna osoba je poginula, a najmanje šest je povređeno u ruskom granatiranju predgrađa Hersona, Antonovke, saopštila je Oblasna vojna uprava Hersona na Telegramu.

"Ruske trupe su napale Antonovku. Trenutno je poznato da je jedna osoba je preminula, šest meštana povređeno", navodi se u objavi.

13:35

Rojters: Bajdenov sastanak sa liderima Ramštajn snažna poruka o podšci Ukrajini

Sastanak predsednika SAD Džoa Bajdena sa drugim liderima grupe Ramštajn, koja snabdeva Kijev oružjem, poslaće snažan signal o kontinuiranoj vojnoj podršci Ukrajini, rekao je danas izvor iz nemačke vlade uoči samita u subotu.

Neimenovani izvor je istakao da će samit na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj poruku da ruski predsednik Vladimir Putin ne može da očekuje da će zapadna podrška Kijevu prestati vremenom, prenosi Rojters.

12:40

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
  • Ruske snage oslobodile su naselja Zolota Niva i Zorjano Pervo u DNR
  • Ruske snage izvele su juče grupni napad supersoničnim "kindžalima" na aerodromsku infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, ciljevi napada su ostvareni, svi objekti su uništeni
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe "Istok" tokom prethodnog dana gotovo 115 vojnika
  • Oružane snage Rusije uništile su kontejnere sa municijom, skladište i pogon za proizvodnju dronova
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana više od 425 vojnika i dva skladišta u zoni odgovornosti grupe snaga "Zapad"
  • Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana tri projektila "hajmars" i 49 ukrajinskih dronova
  • Oružane snage Ukrajine u toku proteklog dana izgubile su gotovo 50 vojnika i skladište sa municijom na volčanskom i lipcovskom pravcu
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 855 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Jug", tokom dana odbijena su četiri kontranapada protivnika
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana više od 495 vojnika, tenk i oklopno vozilo u zoni odgovornosti grupe snaga "Centar"
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 55 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Dnjepar"

11:54

Zelenski je pozvao partnere da ne drže oružje u skladištima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas svojim partnerima da protivraketni odbrambeni sistemi i drugo oružje ne treba da leže u skladištima, jer je neophodno da se koriste zarad spasavanja ljudi.

"Za Ukrajinu je očigledna potreba da ojača našu protivvazdušnu odbranu na način da onemogući ovaj ruski teror. Gde god je potrebno. Važno je da velike zemlje koje imaju neophodno oružje treba da budu zaista velike u zaštiti života - ne treba da drže ovo oružje negde u skladištima, već da sistemi Patriot i sve ostalo zaista rade na spasavanju života ljudi", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

11:14

Francuska će isporučiti Kijevu lovce "miraž 2000"

Francuska će u prvom tromesečju 2025. godine isporučiti Kijevu lovce "miraž 2000" opremljene naoružanjem tipa vazduh-zemlja, saopštio je ministar odbrane ove zemlje Sebastijan Lekornu na mreži Iks.

On je podsetio da Francuska nastavlja sa obukom ukrajinskih pilota i mehaničara.

10:48

U ruskom napadu na Harkov povređeno 11 osoba, tri u teškom stanju

U ruskom napadu na ukrajinski grad Harkov danas je povređeno najmanje 11 osoba, uključujući dete, saopštili su regionalni zvaničnici.

Tri osobe su u teškom stanju, prenosi Ukrinform.

Guverner Oleh Sinjehubov rekao je da je oštećena infrastruktura i da ukrajinske vlasti utvrđuju koje je oružje korišćeno u napadu.

10:37

Rusija izdala nalog za hapšenje novinara izalijanske televizije RAI

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Antonio Tajani osudio je danas odluku Moskve da izda nalog za hapšenje dva novinara italijanske državne televizije RAI, zbog njihovog izveštavanja o ukrajinskom iznenadom napadu u region Kurska u avgustu.

Kako je prenela agencija Ansa, ruski sud je u ponedeljak naredio hapšenje u odsustvu novinarke Stefanie Batistini i njene kamermanke Simone Traini za "nelegalni prelazak" ruske granice iz Ukrajine, tokom izveštavanja. Ruski sud je zatražio i njihovo izručenje.

"Ruski nalog za hapšenje dva novinara RAI je još jedan oblik progona slobode štampe", napisao je Tajani na društvenoj mreži Iks.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: