Svet 0

07.10.2024.

20:00

Najkrvaviji dan; Kobna greška, sramota i propast

Danas se zna da je 7. oktobar 2023. godine bio najnasilniji dan u ionako krvavoj istoriji Levanta, jer nikada ranije nije ubijeno 1.200 Izraelaca za samo nekoliko sati, niti je 40.000 Palestinaca ubijeno u jednoj godini...

Izvor: Jutarnji list

Najkrvaviji dan; Kobna greška, sramota i propast
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

Razaranje u pojasu Gaze dostiglo je nivo bez presedana.

Posledice tog dana su tektonske, kako na Bliskom istoku, tako i u svetu.

Tačno na godišnjicu početka rata, u ponedeljak su Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile nove podatke o rezultatima operacija u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Libanu.

Prema ovim podacima, IDF je ubio oko 17.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa u pojasu Gaze od početka rata, uz oko hiljadu Palestinaca, često civila.

Ministarstvo zdravlja, kojim upravlja Hamas, tvrdi da je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u Gazi, iako se ta brojka ne može nezavisno potvrditi i veruje se da uključuje i civile i pripadnike Hamasa ubijene u Gazi. Prema IDF-u, vojska je ubila osam komandanata Hamasovih brigada, više od 30 komandanata bataljona i najmanje 165 komandanata manjih jedinica Hamasa.

U Libanu je IDF likvidirao više od 800 pripadnika Hezbolaha i 90 komandanata te šiitske grupe, koja je, zajedno sa drugim militantima koji se bore protiv Izraela, u poslednjih godinu dana lansirala više od 26.000 raketa, projektila i dronova na Izrael.

I Izraelci imaju dosta žrtava – od 7. oktobra u ratu je poginulo ukupno 726 pripadnika IDF, a ranjeno je još 4.576. Od tog broja, 346 je ubijeno, a 2.299 ranjeno tokom kopnene ofanzive na Gazu.

IDF je takođe saopštio da je 56 vojnika poginulo od prijateljske vatre u Gazi ili nesreća.

Političke posledice ovog sukoba su još drastičnije.

"Za Izrael je 7. oktobar bio ono što je za Ameriku bio 11. septembar, a za jevrejski narod nova Kristalna noć. Međunarodna zajednica je trebalo da shvati napad Hamasa kao nastavak ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, jer Hamasovo divljaštvo bio podržan od agresivnog Irana i kao takav, 7. oktobar je bio direktan napad na slobodni svet", objašnjava Ari Šavit u tekstu pod naslovom "Šta je Izrael izgubio i kako može da povrati svoju stratešku prednost" za spoljne poslove.

Ali postoji veliki problem, a to je izraelska okupacija palestinskih teritorija.

Izrael je trebalo da izjavi da vodi rat protiv Hamasa i drugih terorističkih zastupnika Irana, a ne protiv palestinskog naroda. Trebalo je da postigne dogovor sa Sjedinjenim Državama i NATO-om o prirodi rata i načinu na koji će se on voditi. Trebalo je da saopšti da cilj nije samo bezbednost za Izrael, već i sloboda za narod Gaze, koji zaslužuje da bude oslobođen tiranije Hamasa. Izrael je trebalo da se posveti diplomatskom procesu koji ima za cilj postizanje pravednog i realnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Umesto toga, vlada premijera Benjamina Netanjahua izabrala je drugačiji put.

Ona je pokrenula rat u Gazi bez međunarodnog legitimiteta, diplomatske podrške, pa čak ni sveobuhvatne strategije. Pokrenula je ogromnu vojnu silu bez definisanja jasnih i ostvarivih političkih ciljeva i bez jasne teorije pobede.

"Iako je izvršio impresivnu seriju napada koji su ponizili Hezbolah i odbranili se od balističkih projektila iz Irana, Izrael nije razvio sveobuhvatnu strategiju. Ukratko, išao je ruku pod ruku sa svojim neprijateljima, Iranom i Hamasom", upozorava analiza Forin Afers.

Tome u prilog govori i činjenica da je IDF uhapsila i ispitala oko 7.000 palestinskih osumnjičenih u Pojasu Gaze, od kojih su mnogi odvedeni u Izrael na dalje ispitivanje. Od 7. oktobra na Zapadnoj obali, ID je priznao da je uhapsio više od 5.250 Palestinaca i ubio oko 690 njih.

Iako u Vašingtonu imaju neupitnog saveznika, ova politika Izraela nanela je veliku štetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Džo Bajden je decenijama podržavao Izrael, ali njegova nesposobnost da utiče na najdesničarsku vladu Izraela u istoriji i Netanjahua, koji su obojica odbili pozive američkog predsednika da ublaži agresiju na civile u Gazi, bukvalno je osramotila SAD na međunarodnoj sceni.

Kao rezultat toga, "Pax Americana" je sve više prošlost, a zemlje globalnog juga vidljivo se udaljavaju od Zapada i približavaju rusko-kineskoj ideji "multipolarnog sveta".

Između licemerja Zapada i licemerja koje dolazi iz Moskve i Pekinga, ovo drugo je primamljivije jer malim zemljama nudi ideju suvereniteta.

Pozitivno je to što je Izrael pokazao koliko je Iran slab.

Glavni plan Irana je jasan: uništiti Izrael, dominirati muslimanskim svetom, potkopati Zapad i ponovo postati imperijalna sila, međutim, taj plan, pokazalo se, nije primenjiv u praksi. 

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: