Svet 1

07.10.2024.

17:35

Užas bez presedana: Dečak upucao taksistu u potiljak

Ratovi protiv droge u Marseju ponovo su u centru pažnje nakon što je 14-godišnji dečak navodno regrutovan za ubistvo iz osvete putem društvenih mreža, piše Gardijan.

Izvor: Index.hr

Užas bez presedana: Dečak upucao taksistu u potiljak
Profimedia

Podeli:

Dvadesettrogodišnji zatvorenik mu je navodno obećao 50.000 evra da ubije 36-godišnjaka, a nakon što je dečak to učinio, zatvorenik ga je prijavio policiji.

Otvorena je istraga o navodnom ubistvu i pridruživanju kriminalnoj grupi. Policija pokušava da utvrdi zašto je zatvorenik prijavio dečaka kojeg je navodno regrutovao policiji.

Tužilac: Ovo je divljaštvo bez presedana

Tužilac iz Marseja Nikolas Beson opisao je slučaj kao "divljaštvo bez presedana". On je dodao da su dva zločina u koje su umešani tinejdžeri pokazala da ratovi protiv droge privlače "ultra-omlade", koje bande regrutuju za sve nasilnije zločine. 

Taksista (36) Bolta, koji je u Marseju bio poznat kao fudbaler amater, pronađen je mrtav u petak. Pogođen je u glavu u svom automobilu nedaleko od glavne gradske železničke stanice. Tužilac je rekao da muškarac nije imao veze sa trgovinom drogom i da nije izgledao kao ciljna meta napada.

"Zatvorenik je regrutovao 14-godišnjeg maloletnika iz Vokluza i automobilom ga prevezao u hotel u Marseju. Tinejdžer je nosio svoj revolver 357 Magnum. Dečak je navodno tražio od vozača da ga sačeka, a kada je ovaj odbio, pucao mu je u potiljak", navodi se u saopštenju.

Dečak je pobegao, prijavio ga je zatvorenik

14-godišnjak je tada navodno pobegao sa lica mesta i sakrio se u blizini. Onda je pozvao regrute i zamolio ih da dođu po njega. Ali umesto toga, zatvorenik koji je regrutovao dečaka pozvao je policiju i rekao im tačnu lokaciju maloletnika, rekao je tužilac. 

Dečak je uhapšen i saslušan. Tačan razlog zbog kojeg je zatvorenik pozvao policiju tek treba da se utvrdi. 

Tužilac smatra da je 14-godišnji dečak angažovan da izvrši ubistvo iz osvete za smrt 15-godišnjeg dečaka prošle srede.

Isti zatvorenik je prošle nedelje kontaktirao 15-godišnjeg dečaka preko interneta, rekavši da će mu platiti dve hiljade evra da zastraši takmičara iz rivalske narko-bande. Dečak je imao zadatak da puca u vrata čoveka i zapali ih.

Marsej je jedan od najsiromašnijih gradova u Francuskoj

Ali tinejdžera su uočili članovi rivalske bande za koje je tužilac rekao da su ga uboli 50 puta, a zatim zapalili.

Četrnaestgodišnji dečak je navodno regrutovan na internetu nekoliko dana kasnije da osveti ubistvo.

Marsej, drugi po veličini grad u Francuskoj, takođe je jedan od najsiromašnijih francuskih i pogođen je nasiljem vezanim za drogu, koje je predsednik Emanuel Makron obećao da će ove godine iskorijeniti.

Grad je bio svedok rata za kontrolu visoko profitabilnog tržišta droge između različitih klanova poslednjih godina. Beson je rekao da su žrtve i počinioci takvog nasilja sve mlađi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: