Svet 0

07.10.2024.

14:44

Novi udarac za Ukrajinu: Fico poručio – ne

Slovački premijer Robert Fico rekao je da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO sve dok je na čelu vlade.

Izvor: Avaz.ba

Novi udarac za Ukrajinu: Fico poručio – ne
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Podsećamo, NATO želi da primi Ukrajinu nakon završetka rata sa Rusijom kako bi sprečio dalju agresiju Moskve.

Fico je, međutim, naglasio da bi njegova pozicija predstavljala ozbiljnu političku prepreku.

"Sve dok sam ja premijer Slovačke, upućivaću poslanike svoje stranke da nikada ne podrže ulazak Ukrajine u NATO," rekao je Fico u programu "Pet minuta do dvanaest".

Izjava slovačkog premijera je u suprotnosti sa izjavom novog generalnog sekretara NATO-a Marka Rutea koji je rekao da je "Ukrajina bliža NATO-u nego ikada i da će nastaviti putem ka članstvu".

Prema osnivačkom ugovoru NATO-a iz 1949. godine, odluke o proširenju se donose jednoglasno, što znači da Fico može blokirati članstvo Ukrajine barem do kraja svog mandata 2027. godine.

I druge zemlje bliske Rusiji u NATO-u mogle bi da uspore proces.

Slična situacija se dogodila nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kada su Švedska i Finska podnele zahtev za članstvo, ali su ih Turska i Mađarska blokirale skoro dve godine. Konačno, ove dve zemlje postale su članice NATO-a u aprilu ove godine.

Od kada je postao premijer, Fico je promenio politiku prethodne vlade prema Ukrajini, odbijajući da pošalje vojnu pomoć. Umesto toga, obećao je da njegova vlada neće ispaliti "ni jedan metak" i pozvao na bliže odnose sa Rusijom, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Tokom govora povodom oslobođenja Slovačke od nacista, Fico je istakao značaj ruskih žrtava, rekavši: "Sloboda je došla sa istoka i ništa ne može da promeni ovu istinu", prenosi Politiko.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: