Svet 3

07.10.2024.

15:20

Šta se dešava? Rusija "na gotovs" stavlja raketne lansere sposobne za nuklearne napade VIDEO

Sistemi za lansiranje nuklearnih raketa odvedeni su na "borbene patrolne rute“ u Rusiji, javili su državni mediji te zemlje, a preneo je Njuzvik.

Izvor: Njuzvik

Šta se dešava? Rusija "na gotovs" stavlja raketne lansere sposobne za nuklearne napade VIDEO
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Novinska agencija Tass objavila je video snimak na kojem su, kako se vidi, lanseri za interkontinentalnu balističku raketu "Jars". Na snimku nastalom tokom dana vidi se kako se oružje izbacuje iz skladišta, a zatim slede kadrivi lansera koji se, u konvoju, reću putem u nenaznačenom pravcu.

Njuzvik podseća da je Jars RS-24 u sastavu od tri bataljona raspoređen 2011. godine, dok su dva bataljona drugog puka stavljena na borbeno dežurstvo prošlog decembra.

Navodno je ovaj put ruska vojska obavljala zadatke koji su uključivali "testiranje manevarskih dejstava na rutama borbenog patroliranja u okviru borbenog dežurstva", kao i organizovanje maskiranja i borbene zaštite.

"Takođe, vojnici će razraditi pitanja suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama", dodala je agencija Tass.

Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) je strateška nuklearna raketa sa dometom do 7.500 milja i dometom tačnosti od 250 metara (750 stopa), prema specijalnom vojnom i odbrambenom izdanju Armi Recognition. Može se montirati na nosače kamiona ili postaviti u silos.

Od početka svoje potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je uputio dvosmislene pretnje o atomskom oružju svoje zemlje koje su pojačali propagandisti Kremlja koji hvale nuklearne sposobnosti Moskve i prete udarima na zemlje koje podržavaju Kijev.

Međutim, stručnjaci sumnjaju da bi Putin pribegao razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja, koje ima manji domet od strateškog naoružanja, ali se može koristiti na bojnom polju.

Putin je prošlog meseca najavio izmene moskovske nuklearne doktrine, navodeći okolnosti u kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje. Oni sada uključuju mogućnost njihove upotrebe protiv nenuklearnih država koje podržavaju nuklearne sile, kao znak za Ukrajinu, podseća Njuzvik.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: