Svet 13

07.10.2024.

12:25

Kreću masovni vazdušni udari Rusa?

Ukrajinski premijer Denis Šmihal upozorio je nedavno da Moskva planira nove masovne vazdušne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Izvor: Kijev inedependant

Kreću masovni vazdušni udari Rusa?
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

Rusija je sprovela ogromnu kampanju napada tokom proleća, sličnu onoj pokrenutoj tokom jeseni i zime 2022–23, što je izazvalo ozbiljan energetski deficit i iziskivalo neprekidne nestanke struje širom zemlje.

Do sada su štete i žrtve izazvane napadima u septembru bile relativno ograničene.

Međutim, stručnjaci s kojima je razgovarao Kijev independent upozorili su da nije suština u tome da su ruski napadi dronovima neefikasni, pošto skoro svi bivaju oboreni, već u tome da su oni deo kampanje za slabljenje i lociranje ukrajinske protivvazdušne odbrane uoči mnogo većih napada u bliskoj budućnosti.

Kijev je jedan od gradova koji je najviše na meti ruskih dronova, a 3. oktobra, vojna uprava grada sažela je taktiku korišćenu u septembarskim napadima u postu na Telegramu. Tamo je navedeno da se napadi dešavaju noću, da se koriste dronovi tipa "šahed" i da se sastoje od grupa različitih veličina, koje lete na različitim visinama i iz različitih pravaca.

U komentaru za Kijev independent, Kijevska gradska vojna uprava je rekla da je glavni grad "meta broj jedan" za ruske snage od početka invazije u punom obimu.

"Masovni napadi uz upotrebu velikog arsenala vazdušnog oružja, uključujući svakodnevne napade dronova tipa 'sahed', su zločinačka taktika neprijatelja“, navodi se u saopštenju i dodaje da „suprotno svim normama međunarodnog humanitarnog prava, ruska vojska nastoji da uništi grad, njegovu infrastrukturu i stambene zgrade“.

"Jeftina" varijanta ubojitog sredstva

"šahed" je iranski dizajnirana, jednosmerna, kamikaza, odnosno jurišna bespilotna letelica sa propelerom, dužine 3,5 metara, sa rasponom krila od 2,5 metara. Domet, kako tvrde različiti izvori, varira od 1.000 kilometara (oko 620 milja) do 2.500 kilometara (oko 1.550 milja) i ima maksimalnu brzinu leta od oko 185 kilometara (115 milja) na sat. Ukupno je težak oko 200 kilograma i nosi visokoeksplozivnu fragmentovanu bojevu glavu za koju se procenjuje da teži 30-50 kilograma. U Ukrajini su dobili nadimak "mopedi" zbog zvuka njihovih motora, koji se često čuje dok lete iznad glave tokom napada. Iran je nedavno predstavio novu verziju, Shahed-136B sa dometom od 4.000 kilometara (2.500 milja), prema Teheranu.

Grupa hakera iz kompanije Prana netvork u februaru je otkrila da su Rusija i Iran postigli dogovor da svaki dron "šahed-136" košta Rusiju 193.000 dolara ako se naruči u seriji od 6.000.

Ali, u poređenju sa troškovima za krstareće i balističke rakete koje mogu da se kreću od 3–15 miliona dolara svaka, oni su i dalje jeftini.

Pored toga, u izveštaju iz avgusta 2023. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je saopštilo da je Rusija započela domaću proizvodnju sopstvenih dronova tipa "šahed".

Svakodnevno lansiranje masovnih talasa dronova, čak i ako su svi presretnuti, može imati dve koristi za Rusiju, smatra Sidart Kaušal, viši naučni saradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

"Sumnjam da bi jedan od razloga mogao biti želja da se smanje zalihe (ukrajinskih) presretača pre upotrebe ređih krstarećih i balističkih projektila", rekao je on.

Ukrajina je dobila brojne moderne sisteme protivvazdušne odbrane od zapadnih saveznika koji su pomogli u zaštiti gradova od raketnih i dronova. Ali rakete presretači koje koriste ovi sistemi nisu jeftine. Jedan presretač IRIS-T košta oko 450.000 dolara, znatno više od cene drona "šahed".

Što se tiče nedavnog porasta napada dronovima, Ukrajina će morati da potroši odgovarajuće više resursa protivvazdušne odbrane da bi se suočila sa njima, potencijalno ih primoravajući da donesu "teške odluke".

Dakle, Ukrajina troši dragocene presretače na dronove, a ne čuva ih za raketni napad većih razmera.

Druga korist za ruske snage je to što presretanje dronova znači razotkrivanje mreže protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Prema Kaušalu, sve ovo potvrđuje Šmihalovo upozorenje da ukrajinski gradovi, uključujući Kijev, treba da očekuju masovne raketne napade i napade bespilotnih letelica u bliskoj budućnosti, verovatno na nivou koji ranije nije viđen.

"Mislim da će to povećati u meri u kojoj mogu", rekao je Kaušal, iako je primetio da postoje ograničavajući faktori za broj raketa koje Rusija može da lansira u bilo kom napadu, kao što je broj dostupnih platformi za lansiranje.

"Takođe stvari kao što su odabir i razvoj meta, kao i planiranje ruta za pripremu raketnih udara oduzimaju vreme i ljudski kapital", rekao je on.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: