Svet 0

07.10.2024.

10:55

Naređena hitna evakuacija – stiže! VIDEO

Američka savezna država Florida sprema se za novi uragan Milton, koji se kreće ka kopnu, i to u vreme kada se celi jugoistok SAD oporavljaju od prošlonedeljnog razornog uragana Helena.

Izvor: Beta

Naređena hitna evakuacija – stiže!  VIDEO
Shutterstock/Trong Nguyen

Podeli:

Očekuje se da će danas taj uragan trenutno kategorije jedan ojačati u "veći uragan", što je kategorija tri i više, pre nego što dotakne tlo na zapadnoj obali Floride sredinom nedelje, upozorila je američka agencijaza nadzor uragana (NHC).

Najave te agencije izazivaju zabrinutost na Floridi i ostatku jugoistoka američkog čiji veliki delovi su razoreni prolaskom uragana Helena.

Vlasti su naredile evakuaciju nekih delova okruga Pasko i ostrva Ana Marija kod priobalnog grada Tampe od ponedeljka, a u još nekoliko mesta zatražile su od stanovnika da to učine iz predostrožnosti. 

Zbog pretnje od uragana Milton republikanski guverner Floride Ron de Santis proširio je juče naredbu o vanrednoj situaciji u više mesta, u 51 okrugu od ukupno njih 67.

Spasioci još rade na pružanju pomoći brojnim nastradalim u uraganu Helena, najsmrtonosnijem koji je udario SAD od Katrine 2005. godine.

Helena je kulminirala kao uragan kategorije četiri, poginulo je najmanje 226 osoba u šest saveznih država na jugoistoku zemlj. Od toga je najmanje 14 osoba stradalo u državi Florida, u kojoj su izazvane i razorne poplave.

Klimatske promene zagrevaju vode mora i okeana i doprinose da brzo jačanje oluja postaje verovatnije i da se povećava rizik od snažnijih uragana, smatraju naučnici.

Američka meteorološka opservatorija (NOAA) upozorila je krajem maja da će sezona uragana koja se proteže od početka juna do kraja novembra, ove godine biti izuzetno jaka, sa mogućnošću od četiri do sedam uragana kategorija tri i više.

Direktorka savezne agencije za odgovor na prirodne katastrofe (FEMA) Dean Krizvel rekla je da su potpuno spremni za uragan Milton. Agencija je na meti kritika zbog, kako neki ocenjuju, neadekvatnog odgovora na uragan Helenu.

Predsednik Džo Bajden juče je pozvao sve stanovnike Floride da slušaju lokalne zvaničnike i da se pridržavaju njihovih uputstava.

Ponavljajući da će se pomagati koliko god bude potrebno razorene oblasti na jugoistoku zemlje u uraganu Helena, Bajden je takođe najavio da šalje dodatnih 500 vojnika u saveznu državu Severna Karolina, koja je najteže pogođena Helenom, i gde je poginulo 118 ljudi. 

Ukupno je mobilisano 1.500 vojnika, pored hiljada spasilaca i pripadnika nacionalne garde.

Američke vlasti su prisiljene i da se suprotstavljaju brojnim dezinformacijama oko pomoći pružene nastradalim u uraganu Helena. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: