Svet 2

07.10.2024.

9:15

Pojavili su se izveštaji... Ovo su leteći ruski roboti? VIDEO

Pojavili su se prvi izvještaji o ruskim dronovima s raketnim bacačima u Ukrajini. Do sada je takvo oružje viđano samo na sajmovima, piše Forbs.

Izvor: Forbs. Index

Pojavili su se izveštaji... Ovo su leteći ruski roboti? VIDEO
Shutterstock/Andrey VP

Podeli:

Kako dalje prenosi Index.hr, ti dronovi s raketama izgledaju dobro, ali sada sve zanima da li su zaista efikasni, kao i koje su im prednosti, a koje mane?

Podseća se da je još 2016. godine saradnik Forbsa Dejvid Hambling pisao o ruskom "multikopteru", kompanije "The United Instrument Manufacturing Corporation", koja je objavila video svog drona koji napada mete protivtenkovskim raketama.

"Leteći roboti dizajnirani su da primate objekte u daljini i uništavaju neprijateljske mete na ratištu", rekao je u saopštenju zamenik izvršnog direktora UIMC-a Sergej Skokov. Ipak, bliži pogled na taj video sugeriše da rakete padaju u blizini meta, ali zapravo ih ne pogađaju.

Nakon toga usledili su mnogi drugi pokušaji, poput beloruskog drona iz 2018. godine, koji je bio opremljen raketnim bacačem, kao i ukrajinskog drona "Demon" iz iste godine.

Pre tri godine norveški proizvođači "Nammo" predstavili su verziju raketnog bacača pričvršćenog na komercijalni dron, koji su uspešno testirali.

U sukobu u Ukrajini do sada se mogao primetiti čitav niz improvizovanih spajanja dronova i raketnih bacača, ali nismo videli snimke dronova opremljenih raketama koje uništavaju mete u akciji.

Ruski medij MASH nedavno je objavio video koji prikazuje testno ispaljivanje rakete iz drona. Opis snimka kaže da stabilizovani dron može da nosi teret od oko 11 kilograma na udaljenosti od 32 kilometra, a navodno je upotrebljen u akcijama u Ugledaru.

Prednost po pitanju preciznosti je, međutim, pod znakom pitanja. Veliki multikopteri poput ukrajinskih dronova "Baba Jaga" su efikasni u borbi protiv tenkova. Oni izbacuju bojeve glave, čak i protivtenkovske mine, koje bez problema mogu da svladaju tanke oklope na vrhu tenkova. Obično prenose nekoliko bombi i izbacuju ih jednu po jednu dok lebde iznad mete. Ako prva bomba promaši, pilot prilagodi smer i obično postigne pogodak iz drugog ili trećeg pokušaja.

Piloti dronova sada mogu da postignu impresivne nivoe preciznosti. Ubacivanje granata u otvorene tenkove postalo je rutinska stvar i standardna metoda uništavanja napuštenih ruskih vozila koja se ne mogu zapleniti.

Raketni bacači imaju solidnu preciznost, ali ispaljivanje raketa iz dronova zahteva dosta prilagođavanja kako bi postiglo istu preciznost kao i izbacivanje granata.

Problem težine

Trenutna verzija protivtenkovskog raketnog bacača M72 težak je oko tri i po kilograma. Sam projektil teži oko 1.8 kilograma, a polovina te težine (0.9 kilograma) odlazi na samu bojevu glavu. Dron, prema tome, može da nosi jedan M72 ili RPG-26 (ruski ekvivalent) ili četiri bombe slične moći.

Međutim, ono što rakete mogu da ponude jeste udaljenost. Taktički ometači postali su sveprisutni, uglavnom kao odbrana od FPV dronova, a pričvršćeni su na vozila ili u blizini dronova. Oni ometaju komunikaciju pilota s bilo kojim dronom koji se približi na oko stotinu metara od same mete.

Nadmetanje između ometača i dronova sa sve boljom komunikacijom još uvek traje i sistemi se konstantno nadograđuju kako ne bi postali beskorisni. M72 ima domet od oko 350 metara, što znači da dron sa sposobnošću ispaljivanja raketa može pogoditi metu s tačke izvan dometa ometača.

Čini se da su istu logiku primenili i Ukrajinci u svojim bombama na lasersko navođenje, koje sada nose neki ukrajinski dronovi bombarderi.

Veći domet takođe može da omogući korišćenje dronova po danu – ukrajinska vojska svoje dronove "Baba Jaga" za sada koristi samo pod okriljem mraka jer se oni moraju približiti svojim metama.

Uz to, Rusija, za razliku od Ukrajine, nema dovoljno veštih pilota dronova bombardera budući da su tek nedavno počeli da koristiti velike multikoptere. Moguće da im je jednostavnije da nauče da koriste raketne bacače sa svim prednostima koje oni imaju po pitanju dometa.

A pogađaju li mete?

Potpuno je drugo pitanje hoće li dronovi naoružani raketama uopšte pogoditi svoje mete. Verovatno upravo zato do sada nismo videli ukrajinsku stranu da na velikoj skali radi na tom pristupu, usprkos mnogim testovima. Ako se oni pokažu efikasnima, koncept će se vrlo brzo kopirati i s njim će početi da se improvizuje na terenu. Napredne verzije možda će dobiti pametne sisteme ciljanja ili druga poboljšanja.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: