Svet 0

07.10.2024.

7:54

Paola Rikardo Nunes i levičar Giljerme Bulos u drugom krugu lokalnih izbora u Sao Paolu

Nakon prvog kruga glasanja na lokalnim izborima u Brazilu, aktuelni gradonačelnik Sao Pauola Rikardo Nunes, kao i Giljerme Bulos su ušli u drugi krug, u kojem će biti odlučeno ko će biti na čelu najvećeg grada u toj zemlji.

Izvor: Tanjug

Paola Rikardo Nunes i levičar Giljerme Bulos u drugom krugu lokalnih izbora u Sao Paolu
Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Podeli:

Prema anketama, Nunes, Bulos i ultradesničarski političar Pablo Marsal imali su gotovo izjednačenu podršku pred jučerašnje glasanje, ali Marsal je "za dlaku" izgubio i neće se nadmetati u drugom krugu, koji je zakazan za 27. oktobar, prenosi AP.

Kako navodi američka agencija, Marsal je izazvao ozbiljnu polemiku u petak kada je na društvenim mrežama objavio falsifikovani medicinski izveštaj u kojem stoji da je Bulos koristio kokain, ali brazilski mediji su otkrili da je dokument nevalidan između ostalog i zbog toga što ga je potpisao lekar koji je preminuo.

Sam Bulos, 42-godišnji dugogodišnji levičar i borac za socijalna prava, koji ima podršku predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, žestoko je negirao verodostojnost tog dokumenta.

U subotu je sudija izbornog suda u Sao Paulu naredio blokadu Marsalovog naloga na Instagramu na 48 sati uz ocenu da postoje "naznake različitih prekršaja izbornog zakona" iako je jedan deo političke baze bivšeg predsednika Žaira Bolsonara podržao Marsala, očaran njegovom strastvenom retorikom.

U Rio de Žaneiru, aktuelni gradonačelnik Eduardo Paes ponovo je, po četvrti put, izabran za prvog čoveka gradske uprave nakon što je osvojio apsolutnu većinu glasova već u prvom krugu.

Paes, koji je imao Lulinu podršku, lako je pobedio svog glavnog protivnika Aleksandra Ramagama, bivšeg šefa brazilske obaveštajne službe iz vremena vladavine predsednika Bolsonara.

Protiv Ramagama je pokrenuta istraga zbog navodnog špijuniranja političkih protivnika, ali on je negirao optužbe.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: