Svet 0

07.10.2024.

7:48

U Izraelu se danas obeležava prva godišnjica napada: Hercog započeo dan minutom ćutanja

U Izraelu se danas obeležava prva godišnjica napada palestinske militantne grupe Hamas, a izraelski predsednik Isak Hercog započeo je dan minutom ćutanja u kibucu Reim u 06.29 sati, kada je pre tačno godinu dana počeo najsmrtonosniji napad.

Izvor: Tanjug

U Izraelu se danas obeležava prva godišnjica napada: Hercog započeo dan minutom ćutanja
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Podeli:

Porodice stradalih prisustvovale su memorijalnom događaju na kojem je bio predsednik Hercog, a stotine ljudi se takođe okupljaju, zajedno sa porodicama talaca, ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu.

Za danas su planirani brojni memorijalni događaji i skupovi širom zemlje u znak obeležavanja godišnjice napada Hamasa dok, prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), vojska nastavlja sa napadima na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Rano ujutro 7. oktobra 2023. godine palestinski Hamas je, uz podršku Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Islamskog džihada, izvršio upad u Izrael iz Pojasa Gaze.

Hamas je izabrao da napad izvrši na dan kada je 1973. godine izbio rat, u trenutku kada se u Izraelu obeležavao Jom Kipur - jedan od najvažnijih jevrejskih praznika.

U napadu Hamasa 7. oktobra 2023. godine poginulo je najmanje 370 ljudi, a u ratu koji i dalje traje do kraja septembra ove godine poginulo je više od 43.000 osoba, od čega 41.431 Palestinac, većinom u Pojasu Gaze.

Više od polovine objekata u pojasu Gaze je uništeno, a gotovo celokupno stanovništvo Gaze je raseljeno - približno 2,3 miliona ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: