Svet 6

07.10.2024.

15:37

Uživo Veliki napadi u toku; Vojne baze su meta FOTO/VIDEO

Bukti sukob na Bliskom istoku. Izraleska vojska napala je južna predgrađa Bejruta i izdala upozorenja za evakuaciju 25 oblasti u Libanu. Hezbolah je odgovorio ispaljivanjem raketa na sever Izraela.

Izvor: B92.net

Veliki napadi u toku; Vojne baze su meta FOTO/VIDEO
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

14:44

Hamas napao vojnu bazu

Al Kasam brigade palestinskog pokreta Hamas pokrenule su danas masovan raketni napad na izraelske baze na prvu godišnjicu svoje operacije "Oluja Al Aksa", prenela je palestinska agencija Sama.

Prema pisanju iranske agencije Irna, pripadnici brigade Al Kasam gađali su vojnu bazu Sufa, istočno od prelaza Rafa, raketama "radžum" kratkog dometa.

14:43

Netanjahu sazvao bezbednosni brifing

Portal navodi i da se čini da je sastanak hitan, jer je zakazani susret između ministra za strateška pitanja Rona Dermera i francuskog ministra spoljnih poslova Žan -Noela Baroa odložen u poslednjem trenutku.

14:33

U napadu Izraela na zgradu opštine u Barahitu poginulo 10 vatrogasaca

perativni centar za vanredne situacije Ministarstva javnog zdravlja danas je osudilo izraelski vazdušni napad na zgradu opštine u Barahitu na jugu Libana u kome je poginulo 10 vatrogasaca.

"Izraelski neprijatelj dodaje još jedan ratni zločin svojoj dugoj listi zlodela napadajući vatrogasce i bolničare u južnom Libanu, pokazujući nasilje i nehumanost bez presedana", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, prenela je agencija NNA.

Prema navodima Ministarstva, ovi pojedinci su bili angažovani isključivo u humanitarnim i spasilačkim misijama, daleko od bilo kakvih borbenih aktivnosti.

Vazdušni napad na zgradu Zajednice opština Bint Džbeil u gradu Barahitu doveo je do masakra vatrogasaca koji su tamo bili stacionirani i pripremali se da izvrše spasilačke misije. "Početni danak napada je mučeništvo 10 vatrogasaca, a napori na uklanjanju ruševina sa teško oštećenog objekta još traju", stoji u saopštenju.

14:33

Potvrđena smrt još jednog vojnika na granici

Izraelska vojska objavila je smrt drugog vojnika u borbama na libanskoj granici, prenosi Rojters.

Vojska je ranije danas saopštila da je u borbi na granici poginuo jedan vojnik, a da su dva vojnika teško povređena.

14:10

Izrael poručio Španiji: Žao nam je što ste postali raj za sejanje mržnje

Izrael je danas optužio Španiju zato što je dozvolila proslavu godišnjice napada na Izrael, nakon što su se hiljade ljudi okupile da demonstriraju u više gradova, tražeći da prestane genocid nad palestinskim narodom.

Demonstranti su se okupili u Barseloni, Valensiji i Malagi, a istovremeno su zatražili obustavu prodaje oružja Izraelu, prenosi El Pais.

Izraelsko ministarstvo spoljni poslova iznelo je žalbu na svom nalogu na platformi Iks povodom godišnje konferencije palestinskog pokreta Basar Badil koja je organizovana u Madridu, a kulminirala je juče održavanjem demonstracija na ulicama španske prestonice u znak proslave godišnjice napada Hamasa na Izrael od 7. oktobra.

"Mi smo ljuti i žalosni zbog toga što je Španija postala raj za sejanje mržnje i podsticaja na uništenje Izraela", navelo je ministarstvo.

U poruci, koju je prenela i izraelska Ambasada u Španiji, dodaje se da je neprihvatljivo da jedno demokratsko društvo dozvoli glorifikaciju terorizma i proslavu zločina protiv čovečnosti koje je počinio Hamas.

13:50

Udari u Tel Avivu

13:48

Meloni: Izrael ima pravo da se brani

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, osudila je danas, povodom prve godišnjice napada Hamasa na Izrael, "latentni i raširani antisemitizam" i poručila da Izrael ima pravo da se brani.

"Sećanje i oštra osuda onoga što se dogodilo pre godinu dana nije samo ritual, već preduslov svake političke akcije koju moramo da sprovedemo da bismo obnovili mir na Bliskom istoku, jer suzdržanost koja se pri tome sve češće sreće, odaje latentni i neobuzdani antisemitizam koji mora da zabrine sve, a javne demonstracije poslednjih dana su to, nažalost, potvrdile", istakla je Meloni, koja je na godišnjicu napada Hamasa posetila glavnu sinagogu u Rimu, prenosi Ansa.

Ona je istakla pravo izraelskog naroda da živi bezbedan unutar svojih granica i insistirala na poštovanju međunarodnog prava.

13:45

Crveni krst: Pojas Gaze za godinu dana pretrpeo masovno razaranje i dehumanizaciju

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je, povodom godišnjice napada Hamasa na jug Izraela, da "ljudska patnja ne poznaje granice", navodeći da je Pojas Gaze za godinu dana pretrpeo masovno razaranje i dehumanizaciju.

MKCK ističe da ostaje snažno posvećen nastavku pružanja pomoći Pojasu Gaze i drugim ugroženim područjima u regionu Bliskog istoka, naglašavajući da je neophodan bezbedan i nesmetan pristup pomoći, preneo je portal Svisinfo.

Takođe je ponovljen apel svim stranama da odmah ispune svoje obaveze na osnovu međunarodnog humanitarnog prava.

13:28

Hezbolah saopštio da je sposoban da sa saveznicima u regionu odbije agresiju Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas, povodom godišnjice napada Hamasa na jug Izraela, da je uverena da je sposobna da zajedno sa saveznicima u regionu odbije izraelsku agresiju.

U saopštenju se tvrdi da je palestinska militantna grupa Hamas s punim pravom napao jug Izraela 7. oktobra prošle godine da bi se, kako se navodi, odbranio od izraelske okupacije i agresije koji traju od 1948. godine, prenela je libanska državna novinska agencija NNA.

Hebolah optužuje SAD i njihove saveznike u svetu i regionu za podršku Izraelu u napadima na Pojas Gaze i na Liban.

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: