Svet 8

07.10.2024.

19:52

Uživo "Veliki raketni baraž"; Izrael na udaru; Pogođeno više od 120 ciljeva FOTO/VIDEO

Bukti sukob na Bliskom istoku. Izraleska vojska napala je južna predgrađa Bejruta i izdala upozorenja za evakuaciju 25 oblasti u Libanu. Hezbolah je odgovorio ispaljivanjem raketa na sever Izraela.

Izvor: B92.net

"Veliki raketni baraž"; Izrael na udaru; Pogođeno više od 120 ciljeva FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

20:03

Uspostavljena nova vojna zona na granici sa Libanom

Izraelska vojska danas je saopštila da je uspostavila novu zatvorenu vojnu zonu na granici sa Libanom, u oblastima Roš Hanikra, Šlomi, Hanita, Adamit i Arab al-Aramše.

Kako navodi IDF, do tog poteza je dosšlo nakon najnovije procene situacije vezane za kopnene operacije vojske u južnom Libanu.

To je četvrta zatvorena vojna zona uspostavljena na severnoj izraelskoj granici otkako je IDF pokrenuo kopnene operacije u Libanu prošle nedelje, piše Tajms of Izrael.

19:07

Haifa, ispaljeno 135 projektila

18:57

"Pogođeno više od 120 terorističkih ciljeva"

Izraelska vojska saopštila je da su njene vazduhoplovne snage izvele večeras "vazdušnu operaciju velikih razmera" u južnom Libanu i pogodile više od "120 terorističkih ciljeva", misleći na Hezbolah.

Rečeno je da je u operaciji, koja je trajala oko sat vremena, korišćeno oko 100 borbenih aviona.

Izraelske odbrambene snage su dodale da su mete bile različite jedinice Hezbolaha, uključujući obaveštajne snage i elitne jedinice.

"Ova operacija prati niz napada čiji je cilj degradiranje Hezbolahove komande, kontrole i vatrene moći, kao i pomoć kopnenim snagama u postizanju njihovih operativnih ciljeva", saopštila je ID.

18:26

Hezbolah lansirao "veliki raketni baraž"

Libanska militantna grupa Hezbolah danas je saopštila da je lansirala ''veliki raketni baraž'' severno od grada Haifa u Izraelu, dan nakon što je u prvom napadu Hezbolaha na vojnu bazu u blizinu Haife povređeno najmanje 10 osoba.

Izraelska policija je saopštila da je u jučerašnjem napadu oštećeno nekoliko objekata i da je primljeno nekoliko dojava o lakše povređenima koji su prevezeni u obližnju bolnicu.

U međuvremenu, izraelska vojska (IDF) je saopštila da su avioni ratnog vazuhoplovstva pogodili ciljeve koji pripadaju Hezbolahovom obaveštajnom štabu u Bejrutu, uključujući infrastrukturu za prikupljanje obaveštajnih podataka, komandne i druge objekte, prenosi Rojters.

17:33

Golob: "Slovenija se zalaže za prekid vatre"

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas povodom obeležavanja godišnjice napada Hamasa na Izrael da međunarodna zajednica mora odlučnije da reaguje na razvoj sukoba na Bliskom istoku, ali i da uradi više da bi što pre došlo do smanjenja tenzija, prenela je STA.

On je nakon sednice slovenačke skupštine izrazio uverenje da će se o toj temi razgovarati više u narednih nekoliko dana i nedelja sa evropskim saveznicima i da se nada da će se pronaći odgovarajuće mere koje će dovesti do prestanka napada na tom području.

"Situacija na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu se pogoršala i Slovenija se zalaže za prekid vatre, oslobođenje talaca, ali i potrage za putem koji će obezbediti mir", rekao je Golob.

17:22

Izraelska vojska presrela raketu

Izraelska vojska danas je saopštila da je presrela raketu zemlja-zemlja ispaljenu iz Jemena, nakon što su se u centralnom delu Izraela pokrenule sirene za vazdušni napad.

Kako se dodaje, nakon oglašavanja sirena za uzbunu, meštani su bili upućeni u skloništa, prenosi Rojters.

''Posle sirena koje su se oglasile u brojnim oblastima u centralnom Izraelu, raketu zemlja-zemlja ispaljenu iz Jemena uspešno su presrele izraelske vazduhoplovne snage", navodi se u saopštenju vojske.

16:38

Snimak napada

16:36

10 mrtvih u Gazi

U Gazi je deset ljudi poginulo, a desetine povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Džabalija, javlja novinska agencija Safa povezana sa Hamasom.

Došlo je nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile stanovnike u delovima severne Gaze da se evakuišu.

Portparol ID Avičaj Adrae je tada rekao da izraelska vojska deluje „velikim snagama“ u oblastima Bejt Hanun, Džabalija i Bejt Lahija.

16:35

Ispaljene 132 rakete na Izrael

Hezbolah je danas ispalio 132 rakete na Izrael, saopštila je ID

Izraelske odbrambene snage kažu da je danas na Izrael ispaljeno oko 135 raketa iz Libana.

IDF će nastaviti da deluje protiv pretnje terorističke organizacije Hezbolah u odbrani Države Izrael i njenog naroda“, navodi se u saopštenju.

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: