Svet 42

07.10.2024.

23:05

Uživo Rusi helikopterima tuku Ukrajince u Kursku; Oslobođena Grodovka; Iskanderi uništili bazu VIDEO

Rat u Ukrajini – 957. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinske i ruske snage dronovima pokušavaju da napadnu gradove s jedne i druge strane linije fronta.

Izvor: B92.net

Rusi helikopterima tuku Ukrajince u Kursku; Oslobođena Grodovka; Iskanderi uništili bazu VIDEO
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

23:01

Oslobođena Grodovka, uništen nemački leopard

Jedinice grupe trupa "Centar" oslobodile su mesto Grodovka u DNR i odbile deset neprijateljskih napada, uništivši tom prilikom preko 420 ukrajinskih vojnika, jednog "leoparda", tri borbena oklopna vozila, kao i pet artiljerijskih sistema.

23:00

Iskander pogodio bazu ukrajinske 72. brigade

22:59

Ruski helikopter pogodio grupu VSU u Kurskoj oblasti

Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, napad na je izveden iz helikopetra mi-28NM koji je na položaje Ukrajinaca ispalio avijacionu raketu.

Takođe, izveden je i napad na skladište municije ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.

20:53

Proglašena opasnost od balističkog oružja

20:52

Ruske i ukrajinske snage danas se sukobile 88 puta, borbe se vode u pet pravaca

Između ruskih i ukrajinskih snaga danas je došlo do 88 okršaja na frontu i borbe se nastavljaju u pet pravaca, od čega su najintenzivnije u u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Prema podacima Generalštaba, situacija na frontu ostaje napeta, dok se ukrajinske trupe suprotstavljaju pokušajima ruske vojske da napreduje duboko u Ukrajinu i usmeravaju napore na ometanje ruskih planova ofanzive.

Ruska vojska nastavlja sa granatiranjem granice Sumske oblasti, kao i okruge Bunjakino, Pavlivka, Uhroidiv, Stepka i Pokrovka, a na ovu oblast je danas bačeno ukupno deset vođenih vazdušnih bombi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, ruske snage su u toku dana ispalile još 16 protivvazdušnih projektila u ruskoj Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

20:46

Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika

Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusij.

Kako se navodi, napad na je izveden iz helikopetra mi-28NM koji je na položaje Ukrajinaca ispalio avijacionu raketu.

Takođe, izveden je i napad na skladište municije ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.
 

19:16

Slovački premijer Fico se zalaže za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom


 Slovačka vlada je zainteresovana za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom i poziva ukrajinsku vladu na još jedan zajednički sastanak u januaru ili februaru sledeće godine, rekao je danas premijer Robert Fico posle zajedničke sednice slovačke i ukrajinske vlade u blizini grada Užgorod.

Fico je, kako prenosi TASR, istovremeno rekao da se zalaže za bilo kakav plan kojim se garantuje mir u Ukrajini i ponudio da se sastanak u okviru priprema za samit održi u Slovačkoj.

"Ako veliki mirovni samit koji će se održati u nekom trenutku uključuje sastanke na nižem nivou, možda na nivou gde će morati da se razgovara o podparametrima velikog samita, nudim slovačko gostoprimstvo", rekao je Fico i dodao da Slovačka neće štedeti ni sredstva ni energiju i da će učiniti sve da eventualna konferencija bude što uspešnija.
 

18:44

Ruske snage upotrebile termobaričnu bombu u Volčansku

Oružane snage Ruske Federacije su u bici za Volčansk, na severu Harkovske oblasti, primenile termobarične avio-bombe, prenosi ratni dopisnik Andrej Rudenko, koji je na svom Telegram kanalu podelio snimke dejstva ovog naoružanja.

Ministarstvo odbrane Rusije nije potvrdilo, ni demantovalo navode ruskog izveštača.

18:44

18:04

GUR: Ukrajina oštetila ruski minolovac kod Kalinjingrada

Ruski brod za čišćenje mina u blizini oblasti Kalinjingrad oštećen je u ukrajinskoj sabotažnoj operaciji, zbog čega nije operativan, saopštila je danas ukrajinska obaveštajna agencija GUR.

U saopštenju GUR-a se navodi da je reč drugom napadu ukrajinskih snaga na ruske ratne brodove u Baltičkom moru, prenosi Rojters.

Agencija nije iznela detalje o tome kako je ova operacija izvršena, ali je istakla da je radi o minolovcu klase Aleksandar Obuhov Aleksandrit, u koji je voda ušla kroz ''misteriozni otvor'' u gasnoj cevi.

U saopštenju GUR-a se navodi da je brod poslat na popravku nakon incidenta i objavljen je i video-snimak, navodno napravljen 3. oktobra na kojem se vidi šteta na plovilu.
 

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: