Svet 40

07.10.2024.

14:41

Uživo Potvrđeno: Uništeno je; Dignuti Su-35; Rusi masovno ginu

Rat u Ukrajini – 957. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinske i ruske snage dronovima pokušavaju da napadnu gradove s jedne i druge strane linije fronta.

Izvor: B92.net

Potvrđeno: Uništeno je; Dignuti Su-35; Rusi masovno ginu
Shutterstock/Le Studio

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

17:20

Grupa "Sever": Veliki gubici VSU u Kurskoj oblasti

Jedinice grupe „Sever“ odbile su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine i sprečile pokušaje napada u blizini graničnih naselja Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Gubici ukrajinske vojske u prethodna 24 časa iznosili su do 30 ljudi, a uništeno je jedno oklopno vozilo i automobil.

Avijacija i raketne snage izvele su napade na rezervne snage ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.

Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 150 vojnika, uništena su tri borbena oklopna vozila, kao i dva artiljerijska oruđa, četiri minobacača i dva automobila.

17:19

Lavrov upozorio Zapad

Razgovori o napadima Ukrajine zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije predstavljaju igru s vatrom koja može da povuče ozbiljne posledice, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za američki časopis „Njuzvik“.

"Razmatra se mogućnost da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadne dalekometne rakete za udare duboko u Rusiju. Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice. Kao što je rekao predsednik Putin, donosićemo odgovarajuće odluke polazeći od naše percepcije tih pretnji koje stvar Zapad. Zaključke izvucite sami", izjavio je Lavrov.

14:50

Amerikanac koji se borio kao plaćenik za Ukrajinu osuđen na 6 godine zatvora

Sud u Moskvi osudio je Stivena Habarda, 72-godišnjeg državljanina SAD, na šest godina zatvora jer se, prema njihovim rečima, borio kao plaćenik za Ukrajinu.

Habard, koji je poreklom iz Mičigena, optužen je da se borio protiv Rusije radi isplate i prošlog meseca je priznao krivicu po optužbama da je bio plaćenik. Ruski tužioci su tvrdili da je Habard bio deo ukrajinske vojske u ključnom gradu Izjumu, za šta je plaćen oko 1.000 dolara mesečno.

U aprilu 2022. su ga uhvatile ruske snage.

"Da, slažem se sa optužbama", rekao je Habard na suđenju u Moskovskom gradskom sudu tokom saslušanja u septembru. Njegovo suđenje i izricanje presude održani su iza zatvorenih vrata u moskovskom sudu.
 

14:37

Ukrajinski Generalštab potvrdio uništenje najvećeg ruskog naftnog terminala na Krimu

Ukrajinski Generalštab potvrdio je da je ukrajinska vojska tokom noći uništila najveći ruski naftni terminal na Krimu.

"Zadatak su izvršile jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine u saradnji sa drugim komponentama ukrajinskih odbrambenih snaga. Izvršen je uspešan udar na neprijateljski priobalni naftni terminal u privremeno okupiranoj Feodosiji", navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab je naveo da je u rejonu objekta izbio požar, napominjući da je ovaj terminal najveći na Krimu po obimu pretovara naftnih derivata, koji su korišćeni, između ostalog, za podmirenje potreba ruske vojske, prenosi ukrajinski Interfaks.

U saopštenju se ističe da se nastavljaju "mere" za podrivanje vojno-ekonomskog potencijala Rusije.

14:31

Lavrov upozorio: Ne igrajte se sa vatrom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su razgovori o tome da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za udare duboko u Rusiji, kao "igranje vatrom" koje može imati opasne posledice.

"Razgovaraju o davanju ovlašćenja Oružanim snagama Ukrajine da koriste zapadne rakete dugog dometa za udaranje duboko u rusku teritoriju. Ovo igranje vatrom može dovesti do opasnih posledica", upozorio je Lavrov u intervjuu za Njuzvik.

Lavrov je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je napomenuo da će Moskva doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji Zapada, prenosi TASS.

"Kao što je rekao predsednik Putin, donećemo adekvatne odluke na osnovu našeg razumevanja pretnji koje predstavlja Zapad. Na vama je da donesete zaključke", naglasio je Lavrov.

Osim toga, Lavrov je u intervjuu izjavio da Rusija nema drugih opcija nego da nastavi svoju "specijalnu vojnu operaciju" i da ide do kraja u ispunjenju svojih ciljeva.

13:36

Ukrajina od Izraela dobila "crveno svetlo"

Ambasador Izraela u Ukrajini Majkl Brodski rekao je za ukrajinski novinski sajt "Zerkalo nedeli" da je nakon nekoliko meseci diskusija i priprema Ukrajina konačno dobila kompletan sistem upozorenja na rakete "Tzeva Adom" (Crveno svetlo).

Ambasador je istakao da se Izrael samo obavezao na obezbeđivanje sistema i da je Ukrajina odgovorna za implementaciju i integraciju opreme sa postojećom organizacijom za protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

"Tzeva Adom" može da identifikuje lansiranje projektila, raketa i dronova, precizno ih prati u letu i da izračuna verovatne tačke i vreme udara.

U Izraelu, sistem automatski pokreće upozorenja o raketnom napadu i na vojnim i na civilnim lokacijama. Upozorenja se nastavljaju sve dok se sve rakete ne presretnu ili dok ne slete i dok se ne otkriju dalja lansiranja.

12:47

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Oslobođena Grodovka

Ruska vojska oslobodila je naselje Grodovka u DNR;

Ruska vojska uništila je višenamenski radar RADA RPS-42, izraelske proizvodnje;

Ruska vojska uništila je infrastrukturu dva vojna aerodroma, skladište municije i vojno-tehničke imovine ukrajinske vojske;

U zoni odgovornosti grupe "Sever" poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila, dva kamioneta i artiljerijsko oruđe "akacija";

Jedinice grupe "Centar" koje se bore u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile su ukrajinske snage u rejonu Rajpolja;

Grupa snaga "Jug" nastavila je da napreduje u dubinu odbrane protivnika, ukrajinska vojska izgubila je do 590 vojnika. Uništeno je 19 automobila, haubica FH-70, haubica M777, tri artiljerijska oruđa M119, oruđe D-20 i haubica D-30;
Ruski PVO sistemi su u protekla 24 časa uništili tri rakete „atakams“ i pet HIMARS;

Gubici ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe "Istok" tokom proteklog dana iznose do 120 vojnika. Uništeno je borbeno vozilo pešadije, dve haubice FH-70, oruđe D-20 i haubica "gvozdika";

U zoni odgovornosti grupe "Centar" poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništen nemački tenk "leopard", tri oklopna vozila, šest automobila, tri haubice "msta B" i dva oruđa M119;

U zoni odgovornosti grupe "Zapad" poginulo je i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena vozila pešadije, šest automobila, artiljerijsko oruđe "brejvhart", oruđe L119, dva haubice D-30, oklopni transporter M113, oklopno vozilo „maks pro“ i haubica M198;

Ukrajinska vojska izgubila je do 80 vojnika u borbama sa grupom "Dnjepar". Takođe je uništeno skladište municije. Uništeno je pet automobila, oruđe D-20 i skladište oružja.
 

12:15

Ukrajinski gradovi pre i posle Rusa....

12:15

Vovčansk je zbrisan....

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: