Svet 13

07.10.2024.

11:51

Uživo Oboreni kinžali; Rusi digli Su-35; Odjekuju eksplozije

Rat u Ukrajini – 957. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinske i ruske snage dronovima pokušavaju da napadnu gradove s jedne i druge strane linije fronta.

Izvor: B92.net

Oboreni kinžali; Rusi digli Su-35; Odjekuju eksplozije
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

12:15

Vovčansk je zbrisan....

11:44

Ima ranjenih u napadu na grad Sumi

Ruske snage su 6. oktobra uveče napale stambeno naselje u gradu Sumi dronovima, povredivši četiri osobe, uključujući i dete. Takođe, izbio je i požar.

11:42

Rusi, oboreni vam kinžali

Ukrajinska PVO oborila 32 ruska drona i dve balističke rakete kinžal, koje su ruske snage lansirale jutros na Kijevsku oblast.

11:35

Rusi rekordno ginu

Britanska odbrambene obaveštajna služba navela da je Rusija probila rekord u messečnom broju žrtava, od početka invazije na Ukrajinu. Prema njihovim podacima rekord je oboren u septembru kada je dnevno poginuo i ranjen 1.271 vojnik.

Prethodni rekord postavljen je u maju 2024. godine, kada su prosečni dnevni gubici Rusije iznosili 1.262 poginula i ranjena vojnika.

Smatra se da je Rusija izgubila preko 648.000 vojnika od početka rata punih razmera, kako su izvestili britanski obaveštajci, pozivajući se na podatke ukrajinskog Generalštaba.

11:34

Rusi osudili dva Amerikanca

Moskovski gradski sud osudio je američkog penzionera Stefana Habarda na šest godina i 10 meseci zatvora u koloniji opšteg režima optuženog za najamničku delatnost zbog učešća u vojnom sukobu sa Rusijom na strani Ukrajine.

"Proglasiti Habarda krivim za izvršenje krivičnog dela iz dela 3 člana 359 Krivičnog zakona Ruske Federacije, osuditi ga na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i 10 meseci sa izdržavanjem u koloniji opšteg režima", saopštila je sudija Aleksandra Kovalevskaja, prenela je agencija RIA Novosti.

Glavni deo suđenja je prethodno održan iza zatvorenih vrata.

Habard (72) je penzioner rodom iz Mičigena. Od 2014. godine živi u Ukrajini.

Kako proizilazi iz podataka prethodno objavljenih na sudu, on je u februaru 2022. godine sklopio ugovor sa borbenom teritorijalnom odbranom grada Izjuma (vojna jedinica u nadležnosti Ministarstva odbrane Ukrajine) za platu od najmanje 1.000 dolara mesečno. Prošao je obuku, dobio je oružje i municiju, i do aprila 2022. služio i "učestvovao u oružanom sukobu" sve dok ga 2. aprila nije priveo ruski vojnik.

Habard je priznao krivicu.

Istovremeno, Centralni okružni sud Voronježa osudio je američkog državljanina Roberta Gilmana, koji je u više navrata koristio silu protiv policajaca, na sedam godina i jedan mesec u koloniji maksimalnog obezbedjenja zbog počinjenih zločina.

"Gilman Robert će konačno biti osudjen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i mesec dana, koja će se izdržavati u kaznenoj koloniji visoke bezbednosti", saopštila je sudija Irina Saprikina.
Gilman je bivši američki marinac.
 

11:11

Osmoro ranjenih u napadu na Herson

U ruskom vazdušnom napadu na Herson povređeno je osam osoba, od kojih su dvoje deca od tri i pet godina, izvestio je Herson MBA.

11:11

Ulične borbe u Torecku – Rusi jurišaju, Ukrajinci ne odustaju

U Torecku, Donjecka oblast, ulične borbe se nastavljaju, okupatori ne zaustavljaju juriš, ali i Odbrambene snage ne odustaju, prenosi Brigada nacionalne policije "Ljut", koja je i prikazala video snimke uličnih tuča.

"Videti Toreck i poginuti je glavna vera neprijatelja. Okupatori napreduju kao ludi: stalno granatiranje iz avijacije, artiljerije, minobacača, FPV dronova, ali naši borci ne odustaju", navodi se u poruci.

11:03

Berbok ne isključuje: Gađaće ruse nemačkim oružjem?

10:59

U Kijevu i Hmeljnickoj oblasti eksplozije


U Kijevu i Hmeljnickoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je televizija "Obščestveno". Kako je saopštio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, u gradu radi PVO.

Prema onlajn mapi Ministarstva za digitalne transformacije Ukrajine, oko osam časova ujutru uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele zemlje.
 

10:20

"Sukob bi se okončao za 15 dana, ako..."


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra da bi se ukrajinski sukob okončao za 15 dana bez zapadne pomoći Ukrajini. "Mnogi ljudi žele da se rat što pre završi... Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, rat će se završiti za petnaest dana i (predsednik Rusije Vladimir) Putin će ostvariti svoje ciljeve. Ali da li to želimo za Ukrajince i za bezbednost nas samih, Evropljana?", rekao je Borelj u intervjuu za list "20 minuta".

Borelj je naveo da su tokom pet godina, koliko je na ovoj funkciji, preduzeti važni koraci kako bi se osiguralo da EU postane „geopolitički igrač“, a ne samo komercijalni. "Usvojili smo 14 paketa sankcija (protiv Rusije)", rekao je Borelj, odgovarajući na zahtev da istakne "važne korake".

Šef evropske diplomatije ukazao je i na pružanje vojne pomoći Ukrajini.
 

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: