Svet 41

07.10.2024.

20:56

Uživo Proglašena opasnost od balističkog oružja; U danu 88 sukoba VIDEO

Rat u Ukrajini – 957. dan. Žestoke borbe nastavljene su u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok ukrajinske i ruske snage dronovima pokušavaju da napadnu gradove s jedne i druge strane linije fronta.

Izvor: B92.net

Proglašena opasnost od balističkog oružja; U danu 88 sukoba VIDEO
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

20:53

Proglašena opasnost od balističkog oružja

20:52

Ruske i ukrajinske snage danas se sukobile 88 puta, borbe se vode u pet pravaca

Između ruskih i ukrajinskih snaga danas je došlo do 88 okršaja na frontu i borbe se nastavljaju u pet pravaca, od čega su najintenzivnije u u Limanskom, Kupjanskom i Kurahivskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Prema podacima Generalštaba, situacija na frontu ostaje napeta, dok se ukrajinske trupe suprotstavljaju pokušajima ruske vojske da napreduje duboko u Ukrajinu i usmeravaju napore na ometanje ruskih planova ofanzive.

Ruska vojska nastavlja sa granatiranjem granice Sumske oblasti, kao i okruge Bunjakino, Pavlivka, Uhroidiv, Stepka i Pokrovka, a na ovu oblast je danas bačeno ukupno deset vođenih vazdušnih bombi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, ruske snage su u toku dana ispalile još 16 protivvazdušnih projektila u ruskoj Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

20:46

Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika

Ruska vojska likvidirala je grupu ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusij.

Kako se navodi, napad na je izveden iz helikopetra mi-28NM koji je na položaje Ukrajinaca ispalio avijacionu raketu.

Takođe, izveden je i napad na skladište municije ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.
 

19:16

Slovački premijer Fico se zalaže za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom


 Slovačka vlada je zainteresovana za nastavak međuvladinih konsultacija sa Ukrajinom i poziva ukrajinsku vladu na još jedan zajednički sastanak u januaru ili februaru sledeće godine, rekao je danas premijer Robert Fico posle zajedničke sednice slovačke i ukrajinske vlade u blizini grada Užgorod.

Fico je, kako prenosi TASR, istovremeno rekao da se zalaže za bilo kakav plan kojim se garantuje mir u Ukrajini i ponudio da se sastanak u okviru priprema za samit održi u Slovačkoj.

"Ako veliki mirovni samit koji će se održati u nekom trenutku uključuje sastanke na nižem nivou, možda na nivou gde će morati da se razgovara o podparametrima velikog samita, nudim slovačko gostoprimstvo", rekao je Fico i dodao da Slovačka neće štedeti ni sredstva ni energiju i da će učiniti sve da eventualna konferencija bude što uspešnija.
 

18:44

Ruske snage upotrebile termobaričnu bombu u Volčansku

Oružane snage Ruske Federacije su u bici za Volčansk, na severu Harkovske oblasti, primenile termobarične avio-bombe, prenosi ratni dopisnik Andrej Rudenko, koji je na svom Telegram kanalu podelio snimke dejstva ovog naoružanja.

Ministarstvo odbrane Rusije nije potvrdilo, ni demantovalo navode ruskog izveštača.

18:44

18:04

GUR: Ukrajina oštetila ruski minolovac kod Kalinjingrada

Ruski brod za čišćenje mina u blizini oblasti Kalinjingrad oštećen je u ukrajinskoj sabotažnoj operaciji, zbog čega nije operativan, saopštila je danas ukrajinska obaveštajna agencija GUR.

U saopštenju GUR-a se navodi da je reč drugom napadu ukrajinskih snaga na ruske ratne brodove u Baltičkom moru, prenosi Rojters.

Agencija nije iznela detalje o tome kako je ova operacija izvršena, ali je istakla da je radi o minolovcu klase Aleksandar Obuhov Aleksandrit, u koji je voda ušla kroz ''misteriozni otvor'' u gasnoj cevi.

U saopštenju GUR-a se navodi da je brod poslat na popravku nakon incidenta i objavljen je i video-snimak, navodno napravljen 3. oktobra na kojem se vidi šteta na plovilu.
 

17:20

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 1700 vojnika za dan

Ruska vojska oslobodila je naselje Grodovka u DNR;

Ruska vojska uništila je višenamenski radar RADA RPS-42, izraelske proizvodnje;

Ruska vojska uništila je infrastrukturu dva vojna aerodroma, skladište municije i vojno-tehničke imovine ukrajinske vojske;

U zoni odgovornosti grupe "Sever" poginulo je i ranjeno do 95 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila, dva kamioneta i artiljerijsko oruđe "akacija";

Jedinice grupe "Centar" koje se bore u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile su ukrajinske snage u rejonu Rajpolja;

Grupa snaga "Jug" nastavila je da napreduje u dubinu odbrane protivnika, ukrajinska vojska izgubila je do 590 vojnika. Uništeno je 19 automobila, haubica FH-70, haubica M777, tri artiljerijska oruđa M119, oruđe D-20 i haubica D-30;

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 časa uništili tri rakete „atakams“ i pet "hajmarsa";

Gubici ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Istok“ tokom proteklog dana iznose do 120 vojnika. Uništeno je borbeno vozilo pešadije, dve haubice FH-70, oruđe D-20 i haubica "gvozdika";

U zoni odgovornosti grupe "Centar" poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništen nemački tenk "leopard", tri oklopna vozila, šest automobila, tri haubice "msta B" i dva oruđa M119;

U zoni odgovornosti grupe "Zapad" poginulo je i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika, a uništena dva borbena vozila pešadije, šest automobila, artiljerijsko oruđe "brejvhart", oruđe L119, dva haubice D-30, oklopni transporter M113, oklopno vozilo "maks pro" i haubica M198;

Ukrajinska vojska izgubila je do 80 vojnika u borbama sa grupom "Dnjepar". Takođe je uništeno skladište municije. Uništeno je pet automobila, oruđe D-20 i skladište oružja.

17:20

Grupa "Sever": Veliki gubici VSU u Kurskoj oblasti

Jedinice grupe „Sever“ odbile su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine i sprečile pokušaje napada u blizini graničnih naselja Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Gubici ukrajinske vojske u prethodna 24 časa iznosili su do 30 ljudi, a uništeno je jedno oklopno vozilo i automobil.

Avijacija i raketne snage izvele su napade na rezervne snage ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti.

Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 150 vojnika, uništena su tri borbena oklopna vozila, kao i dva artiljerijska oruđa, četiri minobacača i dva automobila.

17:19

Lavrov upozorio Zapad

Razgovori o napadima Ukrajine zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije predstavljaju igru s vatrom koja može da povuče ozbiljne posledice, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za američki časopis „Njuzvik“.

"Razmatra se mogućnost da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadne dalekometne rakete za udare duboko u Rusiju. Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice. Kao što je rekao predsednik Putin, donosićemo odgovarajuće odluke polazeći od naše percepcije tih pretnji koje stvar Zapad. Zaključke izvucite sami", izjavio je Lavrov.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: