Svet 12

06.10.2024.

16:40

Otkriveno je sve: Stigla poruka, a onda su im odletele ruke

U prodajnoj prezentaciji Hezbolahu pre dve godine, nova linija Apolo pejdžera izgledala je savršeno prilagođena potrebama grupe sa širokom mrežom paranoičnih boraca.

Izvor: Index.hr

Otkriveno je sve: Stigla poruka, a onda su im odletele ruke
Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Podeli:

Pejdžer AR924 je bio nešto glomazniji, ali robustan, dizajniran da izdrži uslove na bojnom polju. Imao je vodootporni tajvanski dizajn i veliku bateriju koja je mogla da radi mesecima bez punjenja.

Što je najvažnije, nije postojala opasnost da bi izraelska obaveštajna služba mogla da prati ove uređaje. Lideri Hezbolaha bili su toliko impresionirani da su kupili 5.000 komada i počeli da ih distribuiraju borcima srednjeg nivoa i pomoćnom osoblju u februaru.

Mosad je daljinski aktivirao eksplozije pejdžera

Niko od korisnika nije posumnjao da nose vešto izrađenu izraelsku bombu. Čak i nakon što su hiljade uređaja eksplodirale u Libanu i Siriji, malo ko je shvatio njihovu najzlokobniju karakteristiku: dvostepeni proces dešifrovanja koji je osigurao da većina korisnika drži pejdžer sa obe ruke kada je eksplodirao.

Prema izraelskim, američkim i bliskoistočnim zvaničnicima, Mosad je daljinski aktivirao ove uređaje 17. septembra, ubivši ili osakativši do 3.000 oficira i članova Hezbolaha, uglavnom u zakulisnim ulogama, zajedno sa nepoznatim brojem civila.

Ovaj čin špijunaže jedan je od najuspešnijih i najgenijalnijih obaveštajnih upada u novijoj istoriji. Međutim, ključni detalji operacije, uključujući njeno planiranje i izvođenje, kao i kontroverzu koju je izazvala u izraelskoj bezbednosnoj zajednici i među saveznicima, tek sada izlaze na videlo.

Napad pejdžerima podstakao je Izrael da ode korak dalje i ubije lidera Hezbolaha

Ova priča, uključujući brojne nove detalje o operaciji, sastavljena je iz intervjua sa izraelskim, arapskim i američkim bezbednosnim zvaničnicima, političarima i diplomatama upoznatim sa događajima, kao i libanskim zvaničnicima i ljudima bliskim Hezbolahu. Svi su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti informacija.

Oni su za Njujork tajms opisali dugoročni plan koji je potekao iz sedišta Mosada u Tel Avivu i koji je uključivao operativce i nesvesne posrednike u više zemalja.

Prema izveštaju Vašington posta, napad ne samo da je razorio vođstvo Hezbolaha, već je i ohrabrio Izrael da cilja i ubije najvišeg lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, povećavajući rizik od šireg rata na Bliskom istoku. 

Iranski napad od 180 projektila uverio je izraelske političke lidere da bi Hezbolah mogao biti gurnut do ivice, podložan sistematskom uništavanju vazdušnim napadima, a kasnije možda i kopnenoj invaziji. Dok su se mnogi divili uspehu zavere, neki zvaničnici su i dalje zabrinuti zbog širih posledica napada u sukobu koji nastavlja da se širi.

EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Ideja za napad pejdžerima nastala je 2022

Ideja za operaciju pejdžera nastala je 2022. godine, tvrde izraelski, bliskoistočni i američki zvaničnici upoznati sa događajima. Delovi plana počeli su da se slažu više od godinu dana pre Hamasovog napada 7. oktobra, koji je gurnuo region u rat. Bilo je to vreme relativnog mira na severnoj granici Izraela sa Libanom zahvaćenom ratom.

Od nekoliko grupa milicija koje podržava Iran i koje poseduju oružje usmereno na Izrael, Hezbolah je daleko najjači.

Izraelski zvaničnici sa rastućom zabrinutošću posmatrali kako libanska grupa obezbeđuje novo oružje u već moćnom arsenalu sposobnom da napadne izraelske gradove sa desetinama hiljada precizno navođenih raketa.

Mosad, izraelska obaveštajna agencija odgovorna za suprotstavljanje spoljnim pretnjama jevrejskoj državi, godinama je radila na infiltriranju grupe putem elektronskog nadzora i ljudskih doušnika. Vremenom su lideri Hezbolaha naučili da brinu o ranjivosti svoje grupe prema izraelskom nadzoru i hakovanju, strahujući da bi se čak i obični mobilni telefoni mogli pretvoriti u izraelske uređaje za prisluškivanje i praćenje.

Mosadov trojanski konj

Tako se rodila ideja o stvaranju svojevrsnog trojanskog konja za komunikaciju, rekli su zvaničnici. Hezbolah je tražio elektronske mreže otporne na hakovanje za slanje poruka, a Mosad je smislio dve prevare kako bi naterao grupu milicija da kupi uređaje koji su izgledali savršeni za taj posao — opremu koju je Mosad dizajnirao i sastavio u Izraelu.

Mosad je počeo da ubacuje eksplozivne radio stanice u Liban pre skoro deset godina, 2015. Mobilne dvosmerne radio stanice su sadržale prevelike baterije, skrivenu eksplozivnu napravu i sistem za prenos koji je Izraelu dao pun pristup komunikacijama Hezbolaha.

Izraelski zvaničnici godinama su bili zadovoljni prisluškivanjem Hezbolaha, rekli su zvaničnici, zadržavajući mogućnost da radio-uređaje pretvore u bombe u budućoj krizi. Ali onda se pojavila nova prilika - mali pejdžer opremljen snažnim eksplozivom.

Jedan marketinški zvaničnik ubedio je Hezbolah da kupi fatalne pejdžere
Pošto su lideri Hezbolaha bili oprezni u pogledu moguće sabotaže, pejdžeri nisu mogli da dobiju Izrael, SAD ili bilo koji drugi izraelski saveznik. Grupa je 2023. godine počela da dobija ponude za kupovinu tajvanskog brenda Apolo pejdžera, globalno priznate robne marke koja nema veze sa izraelskim ili jevrejskim interesima. Tajvanska kompanija nije znala za plan, rekli su zvaničnici.

Oglas je došao od marketinškog službenika kome Hezbolah veruje, a koji je imao veze sa Apolom. Žena, čiji identitet i nacionalnost zvaničnici nisu hteli da otkriju, bila je bivša predstavnica tajvanske kompanije na Bliskom istoku koja je pokrenula sopstvenu kompaniju i imala je dozvolu da prodaje liniju pejdžera sa brendom Apolo. Godine 2023. ponudila je Hezbolahu jedan od proizvoda koje je prodavala: robustan i pouzdan AR924.

"Ona je bila u kontaktu sa Hezbolahom i objasnila im je zašto je veći pejdžer sa većom baterijom bolji od originalnog modela", rekao je izraelski zvaničnik upoznat sa detaljima operacije. Jedna od glavnih prodajnih tačaka AR924 bila je da se može puniti kablom. I baterije su bile dugotrajnije, rekao je zvaničnik.

Hezbolah je demontirao pejdžere, a neke od njih rendgenski snimio. Nisu otkrili zamku.

Ispostavilo se da je proizvodnja uređaja preuzeta sa spoljnih saradnika, a službenik za marketing nije znao za operaciju i nije znao da su pejdžeri fizički sastavljeni u Izraelu pod nadzorom Mosada, rekli su zvaničnici. Mosad pejdžeri, teži manje od 100 grama, uključivali su jedinstvenu karakteristiku: bateriju koja je sakrila malu količinu eksploziva. Komponenta bombe bila je tako pažljivo sakrivena da je bilo praktično nemoguće otkriti, čak i ako je uređaj rastavljen, rekli su zvaničnici. Oni veruju da je Hezbolah rastavljao neke od pejdžera i možda ih čak rendgenski snimao. Mogućnost daljinskog pristupa uređajima je takođe bila nevidljiva. Obaveštajni signal mogao bi da izazove eksploziju hiljada uređaja odjednom. Ali, da bi se osigurala maksimalna šteta, eksploziju bi takođe mogao pokrenuti poseban proces u dva koraka koji je potreban za pregled bezbednih poruka koje su šifrovane.

"Trebalo je pritisnuti dva dugmeta da biste pročitali poruku", rekao je zvaničnik. U praksi je to značilo korišćenje obe ruke. U eksploziji bi korisnici skoro sigurno imali ranjene obe ruke, rekao je zvaničnik, i !ne bi bili u stanju da se bore".

Profimedia

Netanjahu je ovu priliku otkrio 12. septembra

Većina visokih izabranih zvaničnika u Izraelu nije bila svesna ovog potencijala do 12. septembra. Tada je premijer Bendžamin Netanjahu pozvao svoje obaveštajne savetnike na sastanak kako bi razgovarali o potencijalnim akcijama protiv Hezbolaha, rekli su izraelski zvaničnici.

Prema rezimeu sastanka, koji su sačinili zvaničnici upoznati sa događajem, zvaničnici Mosada su po prvi put otkrili koja je bila jedna od najtajnijih operacija agencije. Do tada su Izraelci stavili tempirane pejdžere u ruke i džepove hiljada operativaca Hezbolaha.

Obaveštajni zvaničnici su takođe razgovarali o dugotrajnoj zabrinutosti: kako je kriza eskalirala u južnom Libanu, postojala je sve veća opasnost da se otkrije eksploziv. Godine pažljivog planiranja i obmane mogle bi brzo da padnu u vodu.

Intenzivna debata izbila je širom izraelskog bezbednosnog establišmenta. Svi, uključujući Netanijahua, su prepoznali da hiljade eksplozivnih pejdžera mogu da nanesu neviđenu štetu Hezbolahu, ali da mogu da izazovu i žestok odgovor, uključujući masovnu raketnu odmazdu preživelih lidera Hezbolaha, uz mogućnost da se Iran pridruži sukobu.

"Bilo je jasno da postoje neki rizici", rekao je izraelski zvaničnik. Neki, uključujući visoke zvaničnike Izraelskih odbrambenih snaga, upozorili su na mogućnost potpune eskalacije, čak i kada su izraelski vojnici nastavili operacije protiv Hamasa u Gazi. Ali drugi, pre svega Mosad, videli su priliku da razbiju status kvo "nečim intenzivnijim".

SAD nisu znale za operaciju

SAD, najbliži saveznik Izraela, nisu obaveštene o pejdžerima niti o raspravi o tome da li da ih aktiviraju, rekli su američki zvaničnici.

Netanjahu je odobrio aktiviranje uređaja dok još uvek mogu da nanesu maksimalnu štetu. Tokom sledeće nedelje, Mosad je započeo pripreme za detonaciju pejdžera i radio uređaja koji su već bili u opticaju.

U međuvremenu, u Jerusalimu i Tel Avivu, rasprava o kampanji protiv Hezbolaha se proširila i uključila još jednu značajnu metu – Nasralaha.

Mosad je godinama znao gde se lider Hezbolaha nalazi u Libanu i pažljivo je pratio njegovo kretanje, rekli su zvaničnici.

Ipak, Izraelci su se uzdržali od napada, sigurni da će atentat dovesti do rata sa grupom, a možda i sa Iranom.

Američke diplomate su vršile pritisak na Nasralaha da pristane na prekid vatre sa Izraelom, nadajući se sporazumu koji bi mogao da dovede do povlačenja boraca Hezbolaha iz južnih libanskih baza koje su pretile izraelskim građanima u zajednicama u blizini granice.

Visoki izraelski zvaničnici rekli su da podržavaju predlog o prekidu vatre, ali je Nasralah odbio da da saglasnost, insistirajući na prekidu vatre u Gazi, rekli su zvaničnici SAD i Bliskog istoka. Neki visoki politički i vojni zvaničnici u Izraelu ostali su nesigurni u vezi sa napadom na Nasralaha, plašeći se posledica.

Trenutak kada su članovi Hezbolaha dobili poruku na pejdžerima

Dana 17. septembra, dok je debata u najvišim izraelskim krugovima nacionalne bezbednosti o tome da li da napadne lidera Hezbolaha i dalje besnela, hiljade pejdžera brenda Apolo zvonile su ili vibrirale istovremeno širom Libana i Sirije.

Na ekranu se pojavila kratka rečenica na arapskom: "Primili ste šifrovanu poruku".

Operativci Hezbolaha su poslušno pratili uputstva da verifikuju šifrovane poruke, pritiskajući dva dugmeta. U kućama i radnjama, u automobilima i na trotoarima eksplozije su im odnele ruke, šake i prste. Manje od minuta kasnije, hiljade drugih pejdžera eksplodiralo je daljinskom komandom, bez obzira da li je korisnik ikada dodirnuo njihov uređaj.

Sledećeg dana, 18. septembra, stotine radio aparata su eksplodirale na isti način, ubijajući i sakateći korisnike i prolaznike.

Bio je to prvi u nizu udaraca usmerenih u srce jednog od najžešćih neprijatelja Izraela. Dok je Hezbolah posrtao, Izrael je ponovo udario, gađajući štab grupe, arsenale i logističke centre bombama od 900 kilograma.

Najveća serija vazdušnih napada dogodila se 27. septembra, 10 dana nakon što su pejdžeri eksplodirali. Napad, usmeren na ukopani komandni centar u Bejrutu, naredio je Netanjahu dok je putovao u Njujork na govor u Ujedinjenim nacijama u kojem je, obraćajući se Hezbolahu, izjavio: "Dosta je bilo".

"Nećemo prihvatiti terorističku vojsku na našoj severnoj granici, sposobnu da izvrši još jedan masakr u stilu 7. oktobra", rekao je Netanjahu u govoru.

Sledećeg dana, 28. septembra, Hezbolah je potvrdio ono što je većina sveta već znala: Nasralah, vatreni vođa grupe i zakleti neprijatelj Izraela, je mrtav.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: