Svet 2

19.03.2024.

22:52

"Pukla tikva": Šta se to dešava između Bajdena i Netanjahua?

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom telefonskog razgovora uveravao premijera Izraela Benjamina Netanijahua da ne pokušava da ga politički podriva, preneli su danas američki mediji.

Izvor: Tanjug

"Pukla tikva": Šta se to dešava između Bajdena i Netanjahua?
EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL

Podeli:

Pozivajući se na dva neimenovana, dobro upućena izvora, vašingtonski portal Aksios prenosi da se Netanijahu žalio na ponovljene napade američkih političara na njega, izdvajajući lidera demokratske većine u Senatu SAD Čaka Šumera, koji je prošle nedelje pozvao Izrael da održi nove izbore, rekavši da veruje da je Netanijahu "izgubio pravac" i predstavlja prepreku miru u regionu.

Tokom razgovora sa američkim predsednikom, Netanjahu se požalio na Šumerove prozivke i izostanak Bajdenove podrške, tvrde izvori Aksiosa dodajući da Netanijahu smatra da su napadi SAD na njega mešanje u unutrašnju politiku Izraela.

Aksios navodi da je Bajden odbacio ove tvrdnje Netanijahua rekavši mu da ne pokušava da ga podriva i da nema nameru da se meša u izraelsku unutrašnju politiku.

Netanijahu se prvi put zabrinuo da Bela kuća pokušava da ga politički podriva nakon što je penzionisani general Beni Ganc, član ratnog kabineta i glavni premijerov politički rival, posetio Vašington pre dve nedelje.

Netanijahuove sumnje su se povećale kada je u intervjuu za MSNBC ranije ovog meseca Bajden rekao da Netanijahu više šteti Izraelu nego što mu pomaže.

Prošle nedelje, američka obaveštajna zajednica objavila je svoju godišnju procenu u kojoj se navodi da je Netanijahuova politička budućnost ugrožena, što je dodatno pojačalo Netanijahuovu zabrinutost.

Međutim, prošlonedeljni govor Čaka Šumera je razbesneo Netanjahua jer je Šumer rekao da je Netanjahu izgubio svoj put, a Bajden je kasnije navodno podržao Šumerovu kritiku Netanjahua, navodi Aksios.

Izraelski premijer, koji je tokom godina mnogo puta optužen za mešanje u američku politiku, uzvratio je žestoko na Šumerove komentare.

"Izrael nije banana republika, već nezavisna i ponosna demokratija koja je izabrala premijera Netanijahua", navodi se u saopštenju vladajuće partije Likud, uz optužbe da Šumer podriva demokratski izabranu vladu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: